/
/
Antioxidanti

Antioxidanti

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Antioxidanti
Antioxidanti

Acest subiect foarte dezbatut si de mare interes, il abordez azi intr-o oarecare masura deoarece are o legatura esentiala ca mentinerea sanatatii pielii si prevenirea aparitiei semnelor… trecerii anilor. 

Antioxidantii sunt acei compusi naturali ce pot fi furnizati pentru organismul nostru de fructele si legumele proaspete. Acestia au rolul extrem de important de stimulare si mentinere a starii de sanatate a organismului, ajutand-l sa faca fata agresiunilor din mediul extern si intern. 

Antioxidantii sunt “aliatii” sistemului imunitar deoarece pot neutraliza mult mai rapid agresiunile si impreuna previn aparitia unor dezechilibre cum sunt: bolile, procesele degenerative, imbatranirea.  

Antioxidantii sunt de fapt acele substante care neutralizeaza efectele nocive ale procesului de oxidare produs de radicalii liberi. Radicalii liberi de oxigen au o reactivitate chimica foarte mare si sunt “responsabilii” imbatranirii generale a organismului si aparitiei diverselor boli.  

Radicalii liberi sunt “dusmanii” imbatranirii pielii si au ca si “aliati”:

  • fumul de tigara
  • poluarea aerului
  • anumite medicamente
  • razele UV
  • pesticidele si alte substante chimice daunatoare
  • mancarea pregatita necorespunzator
  • retele de inalta tensiune
  • computere
  • cuptoare cu microunde
  • telefoane mobile
  • televizoare
  • stresul emotional
  • chiar exercitiile fizice realizate in exces, etc. 

Acesti compusi chimici, liberi de oxigen, radicalii liberi, in piele, se stabilizeaza prin captarea unui alt electron de la lipide, colagen, elastina, hormoni, keratina, membrane celulare, grasimi si aminoacizi. Atacul radicalilor liberi dureaza extrem de putin, doar cateva fractiuni de secunda, dar efectul este devastator deoarece se presupune ca sunt principalii vinovati ai procesului de imbatranire. 

Organismul nostru este astfel creeat incat are propriile lui mecanisme de aparare si contratacare a efectelor nocive ale radicalilor liberi. La fel si pielea are propria ei “bariera de aparare”, iar functiile pielii fac posibila protectia la:  “invazia” si atacurile microbiene, protectia la frig sau caldura, la pierderea umiditatii, ecranarea radiatiilor UV;  pielea acest organ complex, aceasta “granita” dintre intern si extern, nu este doar un simplu organ de simt, ea este un organ inteligent si reactioneaza la orice stimuli.  

Revenind la antioxidanti acestia sunt protectorii reactiilor de oxidare, iar compusii cu actiune antioxidanta ce ii putem afla in fructe si legume, sunt:  

·         Vitaminele: 

–       acidul ascorbic sau vitamina C:

–       vitamina E sau tocoferolii;

–       vitamina A sau retinolul;

·         Polifenolii de tipul flavonoizilor si resveratrolului;

·         Caroteinoizii bogati in vitamina A;

·         sarurile minerale. 

Studii de amploare, realizate atat in SUA, Europa, Japonia si China, au concluzionat ca cei care consuma fructe si legume proaspete sunt cu aproximativ 75% mai putin expusi reactiilor oxidative datorate radicalilor liberi. 

NU acelasi lucru se poate spune despre suplimentele vitaminice, deoarece aceste suplimente sunt realizate in laborator si nu pot inlocui toata gama de compusi care se gaseste in mod natural in fructe si legume. 

Natura in mii de ani de evolutie, in inteligenta ei, a creat un echilibru perfect al elementelor necesare organismului uman si aceste surse importante de antioxidanti in diferite forme, complexe ce niciodata nu vor putea fi copiate si realizate intr-un laborator. 

Un exemplu estimativ al unor alimente cu continut antioxidant ar fi urmatoarele:

  • alimente bogate in betacaroten: cartofi dulci, morcovi, pepene galben, dovleac, nuci, spanac, broccoli, patrunjel, mango, papaya, alge, batate, caise;
  • alimente cu continut ridicat de vitamina C: acerola (fruct din India de vest, asemanator cu ciresele), patrunjel, orz verde, varza, ardei, broccoli, capsuni, conopida, grapefruit, guava, kiwi, lamaie, mango, mure, papaya, pepene galben, portocale, rosii, sparanghel, varza de Bruxelles;
  • alimente bogate in vitamina E:  alune, germeni (inclusiv germeni de grau si grau incoltit), ciocolata naturala, floarea soarelui, migdale, porumb.

Doctorul roman Calin Marginean arata ca in ultimul timp a fost stabilita o masura a “puterii anti-oxidante a unor vegetale. Aceasta este numita ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului). In functie de cantitatea de anti-oxidanti ce este continuta in diverse plante”.

Scala ORAC (unităţi/ 100 g produs).

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *