/
/
Ce reprezintă cosmetica – note istorice

Ce reprezintă cosmetica - note istorice

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Ce reprezinta cosmetica - note istorice

Ce reprezintă cosmetica – note istorice. Ce reprezintă cosmetica, când și unde a apărut?  

Cuvantul cosmetica provine din limba greaca: kosmetike este arta de a-si face toaleta, iar kosmetikos se refera la podoabe  – a se impodobi.

Cosmetologia sau cosmetica este stiinta ce se ocupa de ingrijirea externa a pielii, in asa fel incat aceasta sa-si pastreze elasticitatea, tonusul muscular, prospetimea. Iar semnele trecerii timpului si inestetismele sa fie stopate cu ajutorul tratamentelor cosmetice. Și realizate cu anumite proceduri si ingrediente specifice, aceasta parte cosmeticii se poate denumi si cosmetica preventiva sau fiziologica.

Cosmetica decorativa, poate fi si o arta, o arta ce corecteaza si atenueaza unele imperfectiuni ale fetei…

… pune in evidenta trasaturile definitorii, scoate in evidenta  caracteristicele proprii, prin intermediul mijloacelelor folosite.

In concluzie, cosmetica este o disciplina complexa ce se apropie de medicina preventiva si curativa. Presupune cunostinte aprofundate de igiena si anatomie. Cosmetologia este inrudita cu dermatologia, se completeaza uneori, ambele urmarind mentinerea pielii in perfecta stare de igiena si sanatate.

Ce reprezintă cosmetica – note istorice. Cosmetica si medicina in antichitate

Vom trece prin diferite tari si continente din antichitate pentru a gasi diferite izvoare despre originile cosmeticii, care se regasesc in practicile antice medicale si religioase plecand de la cultul divinitatii si trecand la imbracamintea ornamentala a preotilor si regilor.

Parintele medicinei antice, legendarul medic grec – Hipocrate si medicul Romei antice –  Galen, au folosit practicile cosmetice in cadrul unor norme de ingrijire igienica si chiar in tratamente pentru unele dermatoze. In Grecia antica de exemplu se foloseau produse cosmetice aduse din coloniile Ionice.

Poetul, Ovidiu (43 i.e.n.-16 e.n.), cel exilat din Roma antica, in portul Tomis, (Constanta)  pe malurile Pontului Euxin, poetul iubirii eterne ce a scris ARS AMANDI (Arta de a iubi), in cartea a doua, a descris intrebuintarea unor produse cosmetice. El a publicat si un cod al cochetariei „Cosmetice” ( anul 4 e.n.) ceea ce constituie un al doilea vechi formular de retete cosmetice.

Primul formular de cosmetica apare in timpul reginei Cleopatra, “Cleopatra gynoeciarum libri”, in care sunt indicate retetele preparatelor folosite de ea spre a-si pastra frumusetea. Acest formular din pacate a fost distrus in incendiul Bibliotecii din Alexandria.

Notiunea de frumusete, este prezenta la toate popoarele. Dar  in  acelasi timp aceasta este asociata cu notiunea de curatenie inca din antichitate.

Popoarele antice foloseau grasimile si uleiurile naturale pentru curatirea si netezirea pielii. Alifiile din uleiuri cum sunt cele de maslin, de palmier, ricin, untura, unt si pulberi metalice serveau la apararea pielii soare, vant, frig, intepaturi de insecte si la semnele trecerii anilor.

Ce reprezintă cosmetica – note istorice. În ceea ce priveste infrumusetarea si sanatatea parului se folosea henna, ingredient folosit si azi.

Din vremea Egiptului  antic s-au descoperit preocupari pentru utilizarea produselor cosmetice in toaleta egiptencelor care au ajuns la un rafinament complicat.

Practicile cosmetice in Egiptul antic se refereau atat la femeile care se fardau in rosu si alb, isi innegreau genele si sprancenele, isi vopseau buzele, isi ungeau parul cu uleiuri parfumate si isi lustruiau unghiile.

Egiptenii puneau in mormintele lor borcanele si spatule de fardat pentru a ramane seducatori chiar si in umbra mormantului, iar vechii egipteni foloseau contra incaruntirii „sange de vitel negru fiert in ulei”, „sange din corn de taur negru”, sau „grasime din sarpe negru”.

In timpul imparatului roman Traian, celebrul sau medic Criton (100 i.e.n.), spunea: „inainte de toate, trebuie ingrijita pielea, ea este aceea care se deterioreaza, are acnee, cuperoza, reactioneaza la frig si la caldura, nu suporta orice crema, se rideaza… Dar tot ea este aceea care poate da tenului stralucire daca o tratati bine…” 

Mergand pe alta parte a continentului nostru si anume in Galia (Franta), intalnim aici cosmeticile in practica cultului druizilor ( preotii si vracii vremii).

In tarile Orientului mijlociu – Egiptul, Palestina, Siria si Mesopotamia, a fost descoperita seva unui mic arbust spinos…

… care se coagula in contact cu aerul si degaja un parfum neobisnuit. Parfumul acestei rasini este mai puternic decat cel al lemnului si scoartei arbustului si i s-a dat numele de „smirna”.

Prin ardere, smirna degaja un miros placut, al unui ulei volatil (acide benzoic). În trecut, medicii prescriau in mod frecvent inhalatiile cu ulei volatil de acid benzoic, ca excitant.

Tot in Orientul Mijlociu oamenii au constatat ca si alti arbusti secretau rasini mirositoare. Cum ar fi „olibanul” adica Ulei de Liban, din care se face tamaia. Un remediu natural folosit de circa 5.000 de ani in medicina traditionala orientala.

Fumigatiile cu tamaie au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru purificarea locurilor de rugaciune. Deoarece induc linistea sufleteasca, o stare de smerenie, canalizeaza gandurile spre lumea spirituala.

In Biblie, smirna si tamaia sunt mentionate frecvent. Iar acestea sunt unele dintre mirodeniile ce au fost aduse ca si daruri de catre Magi la nasterea Domnului Nostru Isus Cristos din Nazaret. 

Maria Mihaiu

Cosmeticiana & Trainer Cosmetica 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *