SPA si Wellness - DespreSpa.ro
 
Despre noi  |   Contact  |   Newsletter

 

Blog Despre SPA


Autor: Blog Despre SPA
Email: comunicare@desprespa.ro
Link: Blog Despre SPA

Gradina Zen

Translate 
  Etichete: meditatie , Zen , zen , cu , c

14 mai 2012

Gradina zenGradina Zen, denumita si gradina karesansui, este o gradina japoneza alcatuita din nisip si roci, acoperite cu muschi, dar care nu au niciun alt fel de vegetatie. Elementele care compun acest peisaj mineral au o valoare simbolica. In absenta apei, acest element este sugerat prin nisip sau pietre de rau. Gradina Zen este un peisaj mineral care nu contine, spre deosebire de alte tipuri de gradini japoneze, plante, arbori, apa si nici alte decoratiuni (fantani etc.).


Karesansui, gradina uscata, a aparut in Japonia, in cursul secolului XIV, odata cu devoltarea sectei zen. Numeroase gradini de acest tip au fost create in templele zen pentru a favoriza meditatia, de unde si numele lor de gradini zen. Aceste gradini pot aparea in ochii occidentalilor ca fiind compozitii abstracte, constituind un loc simbolic in care fiecare detaliu are o semnificatie spirituala. Astfel, nisipul simbolizeaza vidul, iar pietrele apa. Aceste gradini nu au fost create pentru a fermeca si a distrage atentia vizitatorilor, ci spre a favoriza contemplarea si meditatia.


Cea mai cunoscuta gradina zen din Japonia este situata in templul Ryoanji, la Kyoto. Ea contine 15 roci de marimi diferite, dispuse pe pietris alb, in asa fel incat vizitatorii sa nu vada niciodata totalitatea pietrelor dintr-o singura privire. Acest fapt aminteste de una dintre regulile fundamentale ale Zenului – trebuie sa adoptam un punct de vedere superior pentru a avea o vedere globala asupra lucrurilor. Gradina Ryoanji este cea mai vizitata din lume.


Gradina japoneza zenLa origini, gradinele Zen au luat nastere in China, numindu-se Chan. Ele serveau de loc de meditatie si practica adeptilor. Azi aceste gradini interioare sunt un element de modernitate, fiind prezente in multe spa-uri. In majoritatea spa-urilor insa, gradinile zen nu sunt minerale, ci pline de vegetatie, cu bonsai, cascade miniaturale, fantani si lacuri, asemenea celorlalte gradini de inspiratie japoneza.
Arta gradinilor japoneze ne fascineaza prin echilibrul si linistea pe care o degaja. Daca gradinile zen sunt mai cunoscute in Occident, trebuie mentionat faptul ca exista 5 mari tipuri de gradini japoneze, care impletesc elemente carcteristice, cum ar fi apa, rocile, felinarele si fantanile
 
Zen, in limba japoneza, este termenul cel mai utilizat pentru a desemna o practica de origine indiana, numita “dhyana” in sanscrita. Etimologic, in ambele cazuri, este vorba de “a fi in centru”. Zenul apartine religiei budiste, dar are propriile particularitati si invataminte. In conceptul gradinilor zen, omul nu domina natura, ci se integreaza in ea si i se conformeaza.


Gradinile japoneze surprind vizitatorii care nu stiu unde le este permis sa pasesca. Asa cum exista o arta a compozitiei unei gradini japoneze, exista si una a vizitarii ei, privind contemplarea ei si plimbarea prin ea. Aceste gradini au un covor de pietris care formeaza niste alei pe care vizitatorii trebuie sa le urmeze. Aceste alei permit ca intr-un spatiu restrans plimbarea sa fie cat mai placuta si mai lunga. Unele pietre servesc doar pentru a pasi, in timp ce altele marcheaza o pauza de contemplatie.

Dispunerea armonioasa a aleilor din pietris le impune gradinilor japoneze un ritm propriu. Pietrele folosite pentru a marca o pauza permit contemplarea in ansamblu a gradinii sau, dimpotriva, doar a unei compozitii particulare, cum ar fi marginile unui put pe care se odihneste un fel de polonic din lemn, destinat pentru a scoate apa din bazin. Arborii nu sunt exclusi din gradina japoneza, ba dimpotriva. Ei sunt pusi in valoare prin alegerea unor anumite esente si dimensiuni, fiind in general bonsai, arbori de mici dimensiuni. Apreciati sunt si arborii fructiferi, ale caror flori sunt delicat parfumate. Unul dintre acestia este ciresul.      
 

 

 Daca iti plac articolele de pe portalul despreSpa.ro, intregistreaza-te la newsletter aici

Articole similare


Clipe de relaxare cu lumanari decorative

Lumanarile mi s-au parut fascinante de cand ma stiu. Primele amintiri legate de ele le am de cand aveam 7 ani si le asociez cu momentele cele mai importante ale copilariei mele, petrecute impreuna cu mama mea......
Clipe de relaxare cu lumanari decorative - Ambianta SPA

Doar lumanarile naturale au efecte magice

Din timpuri vechi, lumanarile sunt folosite pentru a genera emotii, a atrage prin ritualuri bogatia (materiala ori spirituala) sau karma pozitiva. Totodata, aceste obiecte amplifica semnificativ efectele meditatiei sau ale tratamentelor de relaxare....
Doar lumanarile naturale au efecte magice - Ambianta SPA

Kuma – Creati un Sanctuar pentru Trup si Suflet

Pentru a ma putea bucura mai mult de fiecare zi, mi-am propus la un moment dat o aventura a schimbarii. Un fel de detoxifiere pe toate planurile....
Kuma – Creati un Sanctuar pentru Trup si Suflet - Ambianta SPA

Afli toate noutatile SPA & Wellness!
In plus primesti gratuit 5 ebook-uri!

pot utiliza Carduri / Vouchere Cadou SPA
Cadoul perfect

" Sunt sefa Comitetului de Parinti la clasa a VIII-a A si am avut o idee pe care as vrea sa o impartasesc cu toti ceilalti ..."

Monica Blaga , Cluj-Napoca

Voucherul despreSpa este cadoul perfect pentru mine!

" Intr-un moment cu multa tensiune si stress, frustrari acumulate dar mai ales dupa multa multa munca, am primit un voucher ..."

Roxana Penciu , Bucuresti

O experienta placuta!

" Am primit cadou un voucher in valoare de 200 lei si a doua zi am intrat pe site pentru a vedea centrele partenere in care ..."

Holban Codruta , Bucuresti

E minunat ca le putem folosi oriunde in tara

" In primul rand vreau sa multumesc echipei despre spa.ro pentru articolele interesante, de unde am invatat multe lucruri si ..."

Lavinia Vlahu , Brasov

Email-voucher spa, super cadou – foarte tare surpriza!

" Ieri a fost ziua mea de nastere. Mi-am luat o zi de concediu, fara un program, vroiam doar sa ma relaxez. La prima ora am ..."

Mariana Daviduta , Craiova

BaliSpa- Cornu

" Am fost la BaliSpa - Cornu; recomand cu mare drag ... locatia superba, oameni minunati, servicii de 5*. Am beneficiat de un ..."

Daniela Ganea , Bucuresti

Gift Card

" Buna ziua, Fiind ziua de nastere a unei persoane foarte dragi familiei,ma gandeam ce cadou/surpriza i-ar aduce un zambet si ..."

Corbu , Bucuresti


Recent inregistrate

Firme consultanta