/
/
Ce spun poftele despre noi

Ce spun poftele despre noi

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Ce spun poftele despre noi
Ce spun poftele despre noi

Sunt convinsa ca si voua vi s-a intamplat, si nu de putine ori, sa poftiti fie la “ceva dulce”, fie “la ceva de rontaiala”, fie la sarmalutele sau ciorba de acasa, sau sa aveti o pofta de necontrolat la o ora neortodoxa din noapte.

V-ati intrebat vreodata ce spun aceste pofte despre noi si de unde ne vin? De cele mai multe ori ele pot semnala deficiente sau carente nutritive, alteori ele pot fi doar simple asocieri psihologice cu anumite amintiri, mancaruri pe care le asociem cu perioada copilariei etc.

Prima categorie de pofte sunt acele pofte pe care corpul le are in mod instinctiv, si care ajuta sau sustin corpul in procesul de vindecare, de refacere. Aceste pofte reflecta dezechilibre de vitamine si minerale, pe care organismul le manifesta, in vederea restabilirii armoniei prin masuri subconstiente.

Ati observat vreodata ce lucruri ciudate mananca animalele noastre de companie atunci cand sunt bolnave? Sunt sigura ca ati surprins pisici mancand iarba sau caini care incercau sa manance cleiul de pe copaci. Sau poate ati vazut copii mici muscand din perete (pentru ca aveau carente de calciu). Bineinteles, ca nu toate poftele biologice sunt ciudate. Poate ai o carenta de calciu si simti instinctiv nevoia de a manca, sa zicem, mult patrunjel. Sau poate ca ati fost raciti si ati simtit nevoia de ceva vitamina C si vi s-a facut pofta de citrice.

Cateva exemple clasice de pofte si ce pot insemna ele:

Pofta acuta de acru (otet, lamaie etc), de fructe acre poate indica deficiente enzimatice ale ficatului si vezicii biliare.

Pofta de masline sau de muraturi poate semnaliza un dezechilibru al sarii in organism, sau un dezechilibru al glandei tiroide.

Pofta de ceva dulce poate traduce o nevoie de crom a organismului – care poate fi reglata prin consumul de broccoli, struguri, fasole boabe. Daca poftim ciocolata, acest lucru poate fi un deficit de magneziu, care il gasim si in nuci, seminte, banane, miere.

Daca mananci mult si ai diferite pofte in perioada premenstruala, acest lucru poate indica un deficit al zincului in organism, pe care il putem lua din alimentele verzi, spanac, fructe de mare, radacinoase.

Exemplele pot continua, insa ce vreau eu sa retineti este ca aceste pofte exista intrucat corpul nostru stie ce e mai bine pentru noi si, de regula, e bine sa ne urmam acea pofta – daca vorbim de pofte sanatoase: fructe, legume etc. Daca poftim la lucruri care stim ca nu sunt bune pentru sanatate – e bine sa ne facem niste analize amanuntite sa vedem daca nu exista un dezechilibru de vitamine si minerale pe care sa-l reglam prin consumul alimentelor potrivite pentru noi. 

Alexandra Iliuta

Wellness Advisor

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *