/
/
Florile lui Bach

Florile lui Bach

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Florile lui Bach
Fresh herbs of rosemary, golden thyme, bay leaves, silver thyme and common thyme (left to right) with an olive wood pestle and mortar and a blue glass aromatherapy essence bottle to one side. Set against a white background.

Florile lui Bach sau remediile lui Bach sunt o forma populara de medicina alternativa, dezvoltata in anii 1930 de catre Edward Bach, un homeopat de origine engleza. Remediile constau in esente pe baza de plante – cu toate acestea, datorita faptului ca substanta florala este foarte diluata, aroma specifica a florii abia se mai simte in compozitia finala. Se spune ca esentele sunt un soi de intermediar intre utilizator si planta respectiva, avand puterea de a transfera energia din flori in corpul uman.  

Fiecare remediu este folosit independent sau in combinatie cu alte esente si se administreaza, de regula, pe cale orala. Beneficiile sunt mai degraba pe plan psihic si spiritual, florile lui Bach fiind folosite pentru tratarea unor afectiuni precum anxietatea, atacul de panica sau depresia.

Cel mai cunoscut este „Remediul salvator”, un amestec de trandafir salbatic, Steaua din Bethlehem, corcodus, vita alba si slabanog – utilizarea acestuia din urma se recomanda in cazuri de urgenta sau inaintea unor situatii care provoaca anxietate – examene, vizita la dentist/medic, operatii. 

Exista si o „crema salvatoare”, continand exact aceleasi ingrediente ca remediul cu acelasi nume, plus marul paduret. Aceasta solutie a fost asociata de Bach cu teama de contaminare. Crema poate fi folosita la tratarea unor probleme minore ale pielii, ca de exemplu: taieturi, cosuri, arsuri sau inflamatii. 

37 din totalul de 38 de flori ale lui Bach reprezinta flori provenind din tufe salbatice sau diversi copaci, in timp ce al 38-lea element se numeste Apa de Izvor si este alcatuit din apa pura de la fantana, cu proprietati curative. 

Florile lui Bach – Filozofia lui Bach respecta coordonatele terapiilor naturiste

Asadar, boala este considerata un conflict intre suflet si actiunile omului, respectiv aspectul fizic. Acest „razboi intern” duce la stari negative si blocaje energetice, iar toate aceste aspecte cauzeaza lipsa armoniei si aparitia bolilor fizice. 

Tratamentul nu se bazeaza pe descoperiri stiintifice; Bach a creat esentele intuitiv, orientandu-se in special dupa legatura personala pe care o avea cu diverse plante. Atunci cand medicul trecea prin diverse stari negative, obisnuia sa se apropie de cate o floare – in cazul in care aceasta avea puterea de a vindeca emotiile distructive, Bach considera ca a descoperit planta potrivita pentru tratarea afectiunii respective.  

Homeopatul era de parere ca razele soarelui care tocmai a rasarit patrund in roua de pe petalele florilor, transferand totodata puterile curative ale plantei in picaturile de apa. Din acest motiv, Bach pastra roua de pe flori in mici recipiente si o folosea ulterior la diluarea tincturii mama, care fusese preluata direct din planta. 

In cazul in care te hotarasti sa tratezi diverse probleme cu ajutorul remediilor lui Bach, trebuie sa iti amintesc ca acestea nu inlocuiesc sub nicio forma medicamentele conventionale. Gasesti esentele in farmacii si magazinele naturiste.

Inainte sa alegi esenta pe care doresti sa o utilizezi, te sfatuiesc sa consulti lista de mai jos – astfel, vei afla care sentiment ii corespunde fiecarei plante. Poti combina pana la sase tipuri intr-o sticluta. Tratamentul se administreaza zilnic, astfel: se dilueaza 2 picaturi din fiecare esenta  intr-o sticla cu apa naturala plata. Se ia de mai multe ori pe parcursul zilei, iar compozitia trebuie preparata in fiecare zi din nou. Atentie – in cazul in care doresti sa apelezi la „Remediul Salvator” de care iti vorbeam mai sus, este necesar sa diluezi patru picaturi de esenta in apa. 

Multa sanatate!

LISTA SENTIMENTELOR SI FLORILOR CORESPUNZATOARE

Apa de izvor – abnegatie 

Caprifoi – obsesia trecutului si nostalgiei

Carpen – oboseala doar la gandul ca un lucru trebuie facut

Castan alb – ganduri nedorite

Castan rosu – grija excesiva pentru cei dragi

Castan salbatic – imposibilitatea de a invata din greseli

Cerato – lipsa de incredere in propriile decizii

Cicoare – egoism, dragoste posesiva

Corcodus – frica de a innebuni 

Cretisoara – timiditate

Fag comun – intoleranta, perfectionism

Gentiana – descurajare dupa un esec, pesimism

Iarba neagra – egocentrism, narcisism

Ilice – victimizare, ura, gelozie

Mar paduret – nemultumire, ura fata de propria imagine

Maslin – epuizare, oboseala cronica

Mustar – tristete fara motiv

Nuca – protectie impotriva schimbarilor, pubertate, nastere, divort

Orz salbatic – disperare 

Ovaz salbatic – insecuritate in ceea ce priveste propriul drum in viata

Pin – sentiment de vinovatie

Plop tremurator – frica de nou, de lucrurile necunoscute

Salcie galbena – compatimirea sinelui, resentimente

Slabanog – nerabdare

Steaua din Bethlehem – soc, trauma cauzata de pierderi

Stejar – pentru cei care sunt epuizati, dar continua sa lupte peste puterile lor

Tintaura – absenta vointei

Trandafir salbatic – panica, teroare

Turtita mare – framantari mentale exagerate in spatele unei fete vesele 

Ulm – presiune, responsabilitati prea mari la locul de munca

Verbina – entuziasm exagerat

Vioreaua de balta – detasare, orgoliu 

Vita alba – lipsa de concentrare, obsesia planurilor de viitor si ignorarea prezentului

Vita de vie – tiranie, inflexibilitate

Zada – lipsa de incredere in sine, frica de esec in ciuda rezultatelor pozitive

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *