/
/
Exercitii de echilibru

Exercitii de echilibru

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Exercitii de echilibru

Exercitii de echilibru. Daca ma opresc, risc sa cad. Iar daca merg prea repede sau prea incet, s-ar putea intampla acelasi lucru. Viata este, pana la urma, un exercitiu. Unii se dezechilibreaza semnificativ si reusesc sa-si revina, in timp ce poate altii cad de la o simpla adiere de vant. Nu cred ca exista formula perfecta a vietii echilibrate. Exista doar formula perfecta a vietii pentru tine.

Calm. Zen. Liniste interioara. Tindem sa abuzam de aceste cuvinte. Le aruncam in cotidian, fara a le cunoaste insa adevarata semnificatie. Tie ce iti vine in minte atunci cand auzi cuvantul „echilibru”? Pentru ca eu ma gandesc la o sarma lunga si subtire, deasupra careia ma plimb continuu.

Totusi, exista anumite re­guli universale a caror respectare ne garanteaza o pornire „cu dreptul” in calatoria noastra spre echilibru. Aliatul nostru principal este, desigur, natura. Pentru a atrage si a mentine armonia in vietile noas­tre, este suficient sa ne orientam dupa ciclicitatea fascinanta a Universului. Dar inainte de a explora subiectul, este necesar sa ne familiarizam cu cativa termeni de baza din Ayurveda

Cele cinci elemente 

Atat Ayurveda, cat si yoga se bazeaza pe existenta a cinci elemente principa­le – ele se numesc panchamahabhutas in Ayurveda, respectiv tattvas in yoga. „Pancha” inseamna „cinci”, in timp ce „mahabhuta” si „tattva” reprezinta de­numirile sanscrite pentru „element” sau „realitate”. 

Aceste cinci elemente sunt responsa­bile pentru structura universului, in­diferent ca vorbim despre animate sau inanimate. Fiecare obiect sau fiinta din lume este o combinatie de aakash (eter), vayu (aer), agni (foc), jala (apa) si prithvi (pamant). Bineinteles, con­centratiile si proportiile difera. Im­portant de mentionat este faptul ca nu vom gasi niciodata elementele in stare pura, doar imbinari intre ele. 

Despre doshe… 

… sunt foarte multede spus. Dar pentru ca interesul nostru actual il constituie echilibrul, ne vom rezuma la cateva notiuni de baza. 

Doshele sunt energii biologice afla­te in corp si in minte. Ele guvernea­za toate procesele fizice si mentale si sunt responsabile pentru unicitatea fi­ecarei fiinte (pentru ca fiecare individ prezinta cele trei doshe in combinatii unice). 

Exista trei stari primare specifice indi­vizilor: starile echilibrate (atunci cand o persoana prezinta trasaturi ale tutu­ror doshelor, in proportii aproximativ egale); stari majore (cand una dintre doshe este prezenta intr-o proportie mai mare decat cea normala) si stari minore (cand una dintre doshe este prezenta intr-o proportie mai mica decat cea normala). 

Legatura dintre elemente si doshe 

Doshele sunt derivate din cele cinci elemente – Vata este compusa din eter si aer, Pitta din foc si apa, iar Kapha din apa si pamant. 

De aceea, o persoana cu constitutie predominanta Vata va avea caracte­risticile specifice eterului si aerului – gandire rapida, constitutie subtire, miscari rapide. Tipologiei Pita ii atri­buim trasaturile reflective ale focului si apei – individul este in acest caz im­pulsiv, iar pielea sa este destul de gra­sa. In cazul doshei Kapha predomina constitutiile solide si temperamentul calm. 

Practic, existenta doshelor ar explica de ce suntem atat de diferiti unii de altii. De ce unele persoane sunt hiper­active si se misca extrem de rapid, in timp ce altele sunt tacute si sedentare? De ce unii mananca cinci mese pe zi si nu se ingrasa, iar altii iau in greutate, desi traiesc din salate? 

Drumul spre echilibru 

Potrivit Ayurveda, exista in fiecare zi perioade potrivite pentru activita­tile pe care le desfasuram – trezirea, mancatul, sportul, relaxarea, somnul s.a.m.d. Iar cele trei doshe se afla in legatura stransa cu ciclul zilnic, intru­cat fiecare dintre ele este mai activa in anumite momente. Daca reusim sa constientizam ciclurile naturale, vom avea parte de mai multa sanatate si ne vom intelege mult mai bine cu pro­priul trup. 

Dimineata 

Intre 6 a.m. si 10 a.m., domina Kapha. Dispunem de cantitati generoase de energie. Ar trebui sa ne trezim inain­te de 6 a.m., pentru ca, in caz contrar, energiile Kapha vor fi avut prea mult timp sa se acumuleze, iar noi ne vom simti grei si lipsiti de vlaga mai tarziu in ziua respectiva. Regula este valabi­la in special pentru persoanele in cazul carora domina natura Kapha sau Vata, ele fiind caracterizate din start de o fire usor delasatoare. In schimb, persoanele cu tendinta Pitta nu vor intampina foarte multe probleme din cauza unei treziri tarzii – energia lor se dozeaza in mod natural pe tot par­cursul zilei. 

In acest interval orar nu se recoman­da mese grele – cand Kapha domina, digestia este lenta. Alege mancaruri usoare si calde, ca sa echilibrezi natu­ra rece si umeda a apei (element ca­racteristic doshei Kapha). De aseme­nea, acum este momentul ideal sa faci exercitii fizice! 

Miezul zilei 

Energiile Kapha scad, iar Pitta devi­ne dominanta. Intre 10 a.m. si 2 p.m., soarele bate mai puternic, iar elemen­tul focului intra in centrul atentiei. Se­tea si foamea se accentueaza. Atunci cand agni (focul) atinge cote inalte, este timpul sa luam masa cea mai con­sistenta. In special tipurile Pitta tre­buie sa fie atente la acest aspect, din cauza metabolismului lor pretentios. Activitatile fizice trebuie reduse la mi­nim in aceasta perioada a zilei. 

Dupa-amiaza 

Intre 2 si 6 p.m., Vata devine domi­nanta. Elementul aerului are acum o influenta majora, motiv pentru care in acest moment al zilei ne simtim usori si flexibili. Atunci cand soarele se pre­gateste insa sa apuna, revin energiile reci si uscate si putem incepe sa ne simtim obositi. Dupa-amiaza, sunt de evitat activitatile foarte intense. Mai mult, persoanele a caror dosha domi­nata este Vata ar tre­bui sa se odihneasca intre 2 si 4 p.m.

Spre seara, influenta Vata este si mai puternica – de aceea, multi dintre noi se confrunta cu lipsa de concentrare. Un remediu eficient in acest caz con­sta in ungerea incheieturilor cu cateva picaturi de ulei esential de piper ne­gru. Functioneaza foarte bine si sim­pla inhalare a aromei. 

Seara

Ciclul descris până acum se repetă în a doua parte a zilei. Între 6 și 10 p.m., Kapha revine la putere. Soarele apune, iar temperaturile scad. Energiile Kapha se instalează din nou în organism și îl îndeamnă la odihnă. Este timpul să frânăm și să lăsăm la o parte activitățile solicitante. 

Persoanele aflate sub guvernarea doshelor Pitta și Vata se pot confrunta în această perioadă a zilei cu o minte mult prea activă, generatoare de gânduri și cauzatoare de insomnii. Această problemă poate fi tratată cu seri liniștite, la lumina unor lumânări electronice și în compania unui ceai. Pentru a întregiatmosfera, nuezita să pulverizezi puținparfumant natural pentrucameră.Apusul soarelui corespunde cu intersectia dintrezi și noapte – un moment extrem de încărcat spiritual. Tocmai din acest motiv, este indicat ca acum să se practice rugăciunile sau exercițiile de meditație/yoga, în funcție de obiceiurile persoanei în cauză. 

Cina trebuie să fie luată înainte de 7 p.m. O masă la ore târzii duce la mâncare nedigerată, care se va transforma ulterior în toxine. Doar cei aflați sub inluența Pitta prezintă o toleranță mai mare și un sistem digestiv mai puternic. 

În mod surprinzător, băile nu sunt deloc recomandate seara. Ar trebui să fie evitată în special umezirea părului. Energia apei este deja extrem de puternică, iar prin adăugarea unei cantități suplimentare nu facem altceva decât să acumulăm un lichid în plus care nu va i eliminat cu ușurință. Am putea cauza probleme precum reten- ția de apă, senzația de oboseală sau apariția cearcănelor. 

Dacă simți totuși nevoia unui răsfăț corporal, încearcă să înlocuiești băile nocturne cu un masaj aromat. Vei vedea că efectul de relaxare va fi și mai intens! Somnul înainte de 10 p.m. ar trebui să ie obiectivul nostru principal. Deoarece Kapha a fost prezentă întreaga seară, organismul se va simți obosit de la sine. Deci, pentru a avea parte de o noapte odihnitoare și regenerantă, trebuie doar să ascultăm cu atenție ciclurile naturale ale corpului. 

Noaptea 

Intervalul 10 p.m. – 2 a.m. îi corespunde din nou doshei Pitta. Elementul focului este puternic. Deși Pitta stimulează creativitatea, nu este recomandabil să lucrăm până târziu. Dacă trecem de ora 10 p.m. și încă nu am adormit, Pitta ne-ar putea încurca prin energia sa debordantă și ar putea fura orice urmă de somn. Este păcat să „ratăm” intervalul în care puterea de regenerare a organismului atinge cote maxime. Iar în cazul în care ne culcăm des după miezul nopții, riscăm să dăm naștere unor dezechilibre semnificative. 

Între 10 p.m. și 2 a.m. nu ar trebui să mai mâncăm nimic. Pitta lucrează acum la repararea și la transforma- rea celulelor, nu la digestie. Cum am menționat și anterior, hrana nedigerată duce la acumularea toxinelor – în cazul persoanelor dominate de Pitta, toxinele vor încerca să iasă din organism prin erupții pe piele, în timp ce tipologiile Kapha se vor confrunta cu exces de producție de mucus. Somnul cu stomacul plin poate duce și la apa- riția coșmarurilor. 

Dimineața devreme 

Între 2 a.m. și 6 a.m., Vata activează procesele de eliminare ale organismului. Corpul va simți nevoia să se curețe. De aceea, persoanele care reușesc să urmeze sfatul prețios de a se trezi înainte de 6 a.m. ar trebui să înceapă ziua cu un duș revigorant și alte tehnici de curățare, numite și kriyas. O kriya foarte eicientă constă în curățarea limbii cu o perie specială – astfel se îndepărtează „ama” acumulată peste noapte.
Acum este momentul ideal și pentru eliberarea tenului de impurități – îți sugerez în acest sens utilizarea unei spume seboregulatoare pe bază de castraveți și grepfruit!
Dimineața devreme – mai exact, cu două ore înainte de răsărit – are loc așa-numitul Brahma-Muhurtham. Până în acest moment, reziduurile, toxinele și consumul psihic din ziua precedentă vor fi fost eliminate. Pământul este static și nimic nu per- turbă activitățile mentale sau psihice. Mintea se va trezi limpede și lipsită de impurități. 

Brahma-Muhurtham înseamnă, de fapt, „timpul lui Dumnezeu”. Este, așadar, un alt moment prielnic pentru rugăciune și/sau meditație. Se spune că ziua bună se cunoaște de dimineață. Și este adevărat. Acum este momentul ideal să ne planificăm ziua și să alcătuim o listă scurtă cu cel puțin trei obiective pe care avem de gând să le îndeplinim astăzi, indiferent dacă este vorba de ceva aparent nesemnificativ (de exemplu, a duce cinci cămăși la curățătorie) sau, dimpotrivă, o activitate care necesită ceva mai multă implicare (obținerea unei promovări la locul de muncă, de pildă). Prin fixarea în timp util a unor țeluri, reușim să îi conferim fiecărei zile ceva esențial: sens. 

Referințe:
Dr. Sapna B.A.M.S, Lecture: he Tridosha Concept Sunil V. Joshi, Ayurveda and Panchakarma: he Sci- ence of Healing and Rejuvenation.
Maya Tiwari, Ayurveda: A Life of Balance. 

Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness – editia Februarie 2015

Subiecte:Yoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *