/
/
Terapiile Medicale Spa: tonus, vitalitate si energie

Terapiile Medicale Spa: tonus, vitalitate si energie

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Terapiile Medicale Spa: tonus, vitalitate si energie indiferent de varsta
Photo: Premier Spa, Bucuresti

De-a lungul timpului, vracii, samanii, spite­rii, medicii si oamenii de stiinta au efectuat cercetari cu privire la rolul apei, modul sau de actiune si proprietatile ei curative. Asa au luat nastere hidroterapiile – sau terapiile cu apa – mijloace terapeutice impor­tante in fizioterapia centrelor balnea­re. In ultimii ani, noile centre spa au preluat majoritatea procedurilor de fizioterapie si le-au adus la un alt ni­vel tehnologic. Cu toate acestea, esen­ta se bazeaza inca pe efectul medical terapeutic. Terapiile cu apa, asemenea medicamentelor, prezinta indicatii, contraindicatii, posologie si ritm de administrare.

Prin urmare, este important ca orice program spa pe care il facem pentru imbunatatirea starii noastre de sana­tate sa includa:

Programul tre­buie coordonat de catre cel putin un fiziokinetoterapeut si neaparat de un medic (intr-un spa medical). In medi­cina, nu exista bariere precise si nici limite de varsta. Hidrotermoterapia, masoterapia, electroterapia ori kineto­terapia pot fi practicate oricand. Insa presiunea si viteza manevrelor si a je­tului, respectiv temperatura apei vor fi ajustate in functie de anii impliniti.

Toate terapiile trebuie integrate in programe cu obiective precise, perso­nalizate in functie de nevoile si date­le fiecarui pacient in parte. De pilda, problemele precum stresul cotidian, expunerea la noxe, alimentatia inco­recta, tulburarile de somn sau seden­tarismul duc la o scadere generala a vitalitatii si energiei. Au de suferit si tonusul muscular si starea de spirit. In acest caz, prielnice vor fi hidroterapi­ile, care imbina efectul termic cu cel al presiunii jeturilor de apa. Dusurile scotiene sau cele emotionale functio­neaza pe baza unor alternante de tem­peratura si reusesc astfel sa stimuleze termoreglarea, sa creasca tonusul vas­cular si implicit cel muscular, cutanat si subcutanat.

Dusul subacval activeaza circulatia, prin presiunea jetului de apa calda masand totodata zonele cu tulburari de tonus. Terapia este contraindicata in cazul persoanelor care au implinit 70 de ani. Ca regula generala este de retinut faptul ca zonele cu varice sau care prezinta fragilitate vasculara sunt de evitat. Atentie: aceste probleme pot exista si in cazul tinerilor.

O alta hidroterapie renumita este dus – masajul Vichy, care imbina efec­tul jeturilor de apa cu cel al masajului manual. Efectul este tonifiant, revigo­rant si decontracturant. Masajul cu sapun are rol hidratant si revitalizant. Exista cinci manevre de baza, pe care terapeutul le combina si le personali­zeaza prin ritm, presiune, respectiv in­sistarea pe anumite zone ale corpului. Dusul-masaj Vichy este recomandat in special persoanelor tinere si sporti­ve, insa este foarte potrivit si in cazul celor cu varste cuprinse intre 45-55 ani (cu conditia sa nu sufere de afec­tiuni grave).

Este important ca in cazul persoanelor varstnice, terapeutul sa tina cont de constitutia fizica, de starea sistemu­lui musculo-articular si de afectiunile asociate. Sunt indicate si masajele de provenienta ayurvedica – acestea vor actiona benefic asupra sistemului ar­ticular, prin stimularea meridianelor energetice, a punctelor de presupunc­tura sau a chakrelor.

Terapia cu presiune negativa inter­mitenta (Vacustyler), folosita initi­al in medicina spatiala, permite o buna circulatie periferica in conditii de imponderabilitate, prin actiunea vasodilatatoare si stimulatoare asupra schimburilor de oxigen si nutrienti. In plus, deschiderea de noi cai vascula­re are ca efect ameliorarea tonusului muscular, a rezistentei si a capacitatii de efort, respectiv usurarea efortului cardiac. Vor avea de castigat si viteza de reactie ori vitalitatea. Si disfuncti­ile sexuale pot fi vindecate cu succes prin aceasta terapie, potrivita la orice varsta. In cazul femeilor, s-a observat atenuarea celulitei dupa mai multe se­dinte de Vacustyler.

Nu in cele din urma, sportul practicat in spa (sub diferite forme – aerobic, fitness, Pilates, stretching, aquagym, inot) are intotdeauna efect energizant, revigorant, anti-stres, anti-aging si nu poate fi inlocuit cu nicio alta terapie. Sportul vine in completarea efectu­lui benefic al terapiilor medicale spa. Terapia prin miscare face minuni la orice varsta: de pilda, in cazul varst­nicilor, pot fi construite programe asistate de kinetoterapeut, cu scopul imbunatatirii mobilitatii articulare, a coordonarii, a tonusului muscular si a echilibrului. Exercitiile vor fi adaptate patologiei si mai ales rezervelor func­tionale: cardio-pulmonare, mio-arti­culare.

Sper ca aceasta incursiune in lumea terapiilor medicale spa sa va starneas­ca apetitul pentru un stil de viata sa­natos!

Premier Palace, Bucuresti

autor: Dr. Iulia Belc

Medic Primar Reabilitare Medicala

iulia.belc@premierpalace.ro 

Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness – editia Februarie 2015

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *