/
/
Clasificarea tipurilor de masaje

Clasificarea tipurilor de masaje

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Clasificarea tipurilor de masaje
Clasificarea tipurilor de masaje

Andrei Claudiu Simion, specialist in masaje si avand in spate ani de experienta   internationala, detaliaza principalele tipuri de terapii existente la momentul actual pe piata. Ca o prima segmentare, ni se propune clasificarea in ,,terapii usoare”, respectiv ,,terapii puternice”.   

Masajul suedez

O prima terapie usoara este masajul suedez, cunoscut si sub denumirea de masaj clasic. Reprezinta prima forma moderna de masaj si este totodata una dintre cele mai raspandite tehnici terapeutice din lume.   

Este un masaj al intregului corp, in cadrul caruia se utilizeaza manevre usoare si se relucreaza tesuturile moi si musculatura, in vederea obtinerii unor beneficii terapeutice si de relaxare.  

Masajul suedez se practica invederea imbunatatirii proprietatilor fizice ale tesuturilor si stimularea sistemelor organismului, atat preventiv, cat si in scopul refacerii in urma unui efort fizic sau intelectual.   

Masajul californian

Este o forma terapeutica cu doua mari influente, terapia prin masaj suedez clasic si constientizarea senzoriala. Este un masaj al intregului corp utilizand miscari lungi, lente si fluide in scopul obtinerii unei relaxari fizice si psihice deosebite. Imbina efectul relaxant cu cel terapeutic, contribuind la ameliorarea durerilor acute sau cronice.

Masajul californian este un excelent remediu impotriva stresului, avand efect stimulant si asupra sistemelor circulator si limfatic, reprezinta un element imporant in tonifierea musculara, este recomandat pentru regularizarea ritmului respirator, favorizeaza procesele digestive si ajuta la eliminarea toxinelor acumulate.

Masajul cu pietre vulcanice

Are drept beneficii principale eliminarea toxinelor, diminuarea chakrelor localizate in zona capului, gatului si fetei. Scopul urmarit este acela de a obtine o relaxare optima intr-un timp relativ scurt si mentinerea unei stari de echilibru pentru o perioada indelungata. 

Masajul cu pietre vulcanice utilizeaza roci de bazalt slefuite, fierbinti ce accelereaza circulatia sangelui si metabolismul celular in timp ce pietrele reci genereaza vasoconstrictie si eliberare histaminica ce actioneaza impotriva durerii si proceselor inflamatorii.

Masajul mio-fascial

Denumit si „relaxarea mio-fasciala”, masajul mio-fascial reprezinta o forma terapeutica usoara, de inducere a relaxarii musculare prin presiuni usoare, repetate, in scopul tratarii disfunctiilor somatice generatoare de durere si care restrictioneaza vizibil aria de actiune a segmentelor afectate. Consta in presiuni delicate, aplicate cu degetele asupra zonelor afectate crescand mobilitatea si relaxarea musculara.

Masajul Vichy

Este un masaj decontractant, parte a filosofiei spa, masajul sub dusul vichy reprezinta o experienta relaxanta deosebita. Aparut in Franta si raspandit ulterior pe intreg mapamondul, dusul Vichy, precum si terapiile care il contin reprezinta forme terapeutice usoare, care au menirea de a reduce stresul, a imbunatati imunitatea si a calma si hrani pielea nehidratata. Masajul Vichy hraneste pielea deshidratata, relaxeaza, imbunatateste imunitatea si reduce semnificativ nivelul de stres din organism.  

Masajul gatului, capului si fetei

Reprezinta o tehnica terapeutica care consta in forme usoare de effleurage, precum si presiuni repetate la nivelul chakrelor localizte in zona capului, gatului si fetei. Scopul urmarit, este acela de a obtine o relaxare optima intr-un timp relativ scurt si mentinerea unei stari de echilibru pentru o perioada indelungata. Masajul capului, gatului si fetei echilibreaza fluxul de energie din aceste zone, imbunatateste circulatia sangelui la nivelul scalpului, reduce stresul si imbunatateste imunitatea.

Drenajul limfatic 

Este o tehnica cosmetica, dar cu precadere terapeutica si presupune aplicarea unor presiuni naturale, circulare, urmarind canalele energetice si ganglionii limfatici, avand ca scop filtrarea toxinelor si fluidizarea lichidelor limfatice.

Drenajul limfatic restabileste functiile vitale ale limfei, curata substantele de dezasimilatie stocate de catre organism pe durata sesiunilor de antrenament fizic, elimina toxinele din organism, imbunatateste circulatia limfatica si sangvina si relaxeaza intreg corpul.

Tehnica metamorfica

Pe de alta parte, Tehnica metamorfica consta in aplicarea unor forme usoare de masaj la nivelul labei piciorului, mainii si capului, asemanandu-se izbitor cu reflexoterapia, aceasta forma terapeutica fiind originara din Anglia.           

Masajul punctelor Trigger

Dintre terapiile puternice, prima pe care o amintim este masajul punctelor Trigger. Trigger points reprezinta puncte de tensiune musculara cu un grad de hipersensibilitate foarte crescuta , indicand prezenta unei afectiuni psiho-motorii acute sau cronice. Denumirea de “trigger” vine de la faptul ca fiecare punct de tensiune reprezinta factorul de declansare a spasmelor musculare, tensiunii musculare in zonele respective, precum si durerea foarte puternica.

Masajul punctelor Trigger apartine de categoria terapiilor  puternice si relaxeaza tesuturile musculare, creste mobilitatea articulara, elibereaza endorfine (analgezice natural ale corpului) si amelioreaza depresia si anxietatea.

Masajul deep tissue

O alta optiune de terapie puternica este masajul deep tissue, este o alternativa medicala la masajele terapeutice deja existente, fiind oferit de catre un terapeut specializat, terapia avand menirea de a actiona in profunzime musculara inlaturand toate consecintele unui stil de viata caracterizat de stres si tensiune, generand si o revigorare emotionala.

Putem percepe astfel terapia prin masaj deep tissue ca pe o alternativa a detoxifierii emotionale.

Dintre beneficiile masajului deep tissue, cele mai importante sunt: combaterea starilor de amorteala, combaterea oboselii acute si cronice, respectiv prevenirea si combaterea afectiunilor musculare. 

Tui Na & Zhi Ya

Exista doua tehnici terapeutice chinezesti definitorii: Tui Na, care consta in presiuni aplicate repetitiv cu pumnii, degetele, genunchii, dar si tehnici de stretching pasiv si Zhi Ya, care consta din forme “in cuta” si presiuni la nivelul punctelor de presopunctura. Ambele forme terapeutice deriva din medicina traditionala chinezeasca. Aceasta forma terapeutica poate fi utilizata in afectiuni precum: nevralgiile, migrenele, durerile cervicale, lombare si cele articulâre.  

Reprezentand baza terapiei Shiatsu de mai tarziu, Anma este o tehnica derivata din Tui Na si consta in forme terapeutice precum: framantat, frictiuni, tapotament si vibratii.

Este o terapie in profunzimea musculara din care a derivat terapia occidentala Deep Tissue. Ca beneficii: creste abilitatea de a asimila mineralele si electrolitii conferind protectie sistemului osteoarticular; intareste si intinereste corpul, dar si mintea; imbunatateste circulatia sangelui si limfei; creste flexibilitatea si puterea de refacere a tesuturilor.

Masajul Yoga traditional—sau Nuad Boran

O alta terapie puternica importanta este masajul Yoga traditional—sau Nuad Boran—care este compus din tehnici asemanatoare cu asanele din tehnica Yoga. Este bine de stiut ca aceste asane au efecte benefice asupra organismului, inducand relaxarea fizica si mentala.

In plan energetic, aceste asane creeaza o legatura cu cele sapte chakre corespondente cu organele si glandele din corpul fizic si cel spiritual. Este asadar, un masaj preponderent energetic, ca de altfel toate terapiile prin masaj, stiut fiind faptul ca pe parcursul unei terapii exista un schimb energetic intre terapeut si pacient si viceversa. 

Masajul sportiv

Este o terapie ce a luat nastere din nevoia de a trata atletii, cu scopul de a preveni viitoare leziuni si afectiuni musculare si articulare, pentru a imbunatati forma fizica generala a sportivilor si a grabi recuperarea post-traumatica sau post-operatorie.

Masajul sportiv implica exercitii fizice pasive pentru muschii atrofiati, relaxeaza muschii raniti si suprasolicitati, reduce spasmele si crampele, creste flexibilitatea articulatiilor, scurteaza perioada de recuperare, ajuta la pregatirea pentru antrenamente intense si elimina durerile ulterioare ale sportivilor.

Se recomanda si persoanelor care urmeaza programe intense de pregatire, fara a practica sporturi de performanta.

Masajul sportiv consta in aplicarea in mod creativ si intuitiv a tehnicilor de masaj pentru imbunatatirea performantelor sportive.  

Reflexoterapia

Este componenta reflexologiei care se ocupa cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexogene, diagnosticate ca fiind sensibile. Repereaza si actioneaza asupra punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene avand aplicatii atat in afectiuni patologice, cat si preventiv, restabilind ori mentinand echilibrul energetic.

Reflexoterapia utilizeaza conceptul conform caruia punctele sau zonele reflexogene sunt in relatie cu anumite organe, glande sau intregi sisteme din corp.

Reflexoterapia normalizeaza functiile organismului. Are efect detoxifiant, urmare a eliminarii toxinelor, dar si apei din exces din organism. Imbunatateste circulatia limfatica si circulatia sangvina superficiala si profunda. Restabileste relaxarea intregului corp dupa efort si calmeaza durerile musculâre generale si locale. Cel mai mare avantaj este ca acest gen de tratament poate fi aplicat indiferent de varsta, sex, stare de sanatate, atat in scop curativ, cat si ca o buna profilaxie, dar si ca terapie de relaxare.

Stabilirea diagnosticului este extrem de importanta deoarece ne ajuta sa facem o verificare a starii de sanatate a unui individ, insa, eu recomand coroborarea informatiilor de natura medicala provenite si de la medicul alopat curant.

Articolul a aparut in Revista Spa Business 2012-2013.

Andrei Claudiu Simion

Specialist masaj 

Mobil: 0736.339.830

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *