SPA si Wellness - DespreSpa.ro
 
Despre noi  |   Contact  |   Newsletter

 

Home » SPA » Corp minte spirit » Yoga

Blog Specialist Masaj


Autor: Simion Andrei Claudiu
Email: andrei.s.claudiu@gmail.com
Link: Blog Specialist Masaj
Site propriu: http://www.specialistmasaj.ro/

Yoga

Translate 

31 aug 2012

YogaYoga este una din cele sase scoli ale Filozofiei Hindu, bazata pe meditatie ca o cale spre auto-cunoastere si eliberare. Textele Hindu care stabilesc bazele yoga contin: Upanishadele, Bhagavad Gita, Yoga Sutra lui Patanjali, Hatha Yoga Pradipika precum si alte invataturi mistice.

In India, Yoga este privita ca fiind un mijloc de desavarsire atat fizica, cat si spirituala.


In afara Indiei, Yoga a inceput sa fie asociata cu practicarea asa-numitelor asane atat de prezente in Hatha Yoga, o forma a Yoga constand indeosebi in exercitii fizice si mai putin intr-o filosofie spirituala, cu toate ca a influentat intreaga familie de religii dharmice si alte practici spirituale din toata lumea.
Yoga este o disciplina spirituala ce urmareste atingerea controlului asupra corpului si mintii in vederea utilizarii lor ca instrumente perfecte ale cunoasterii de sine si ale lumii in care traim. Prin practicarea perseverenta, yoga poate conduce la idealul unificarii corpului si a mintii, idealul de om complet.


Ramurile principale ale Yoga au fost clasificate inca in urma cu mai bine de 3000 de ani, astfel:
Karma Yoga;
Jnana Yoga;
Bhakti Yoga;
Raja Yoga.


Prima referire la yoga, ramasa in scris, o regasim in Rig Veda, vechimea acesteia fiind estimata a fi in jurul a 3.500 de ani i.Hr..
Upanishadele, (800-100 i.Hr.), Bhagavad Gita (400-100 i.Hr.) si Yoga Sutras apartinand lui Patanjali (200 i.Hr.), de asemenea abordeaza preceptele si invataturile yoga.
Termenul yoga provine din limba sanscrita si are mai multe semnificatii, uneori insemna uniune, definind  incercarea de a stabili armonia intre componentele umane.


Practica yoga se bazeaza pe o stiinta si filosofie foarte veche destinata gasirii originii echilibrului uman, fizic si mental.
Cele mai vechi scrieri indiene sunt “Vedele”. Acestea sunt structurate sub forma a patru seturi de scrieri:  Rig Veda - cunoasterea imnurilor, Sam Veda - cunoasterea despre melodii, Yajur Veda si Atharva Veda - din care provine atat yoga cat si Ayurveda.
Scopul definitoriu al “Yoga traditionala” este sa conduca omul catre o transformare interioara superioara .
Ayurveda, latura care se ocupa de stabilirea sanatatii individuale, spune ca suferinta, durerea, care conditioneaza omul este de trei feluri: externa, interna si naturala.


Yoga in naturaPosturile corporale (asana) si respiratia controlata (pranayama) combat cauzele externe, ale corpului. Suferinta interna, mentala este curatata prin controlul respiratiei si prin concentrare, rezultatul final, produsul practicilor corporale, respiratorii si psihice avand drept rezultat o stare de buna dispozitie, de liniste.
Practica yoga este accesibila oamenilor de toate varstele, de toate nivelurile, tineri, bolnavi, gravide.
Yoga poate fi practicata in mai multe scopuri. Se poate practica pentru tonifiere, pentru dezvoltarea vitalitatii, si bunei dispozitii.

Reintorcandu-ma asupra influentei pe care inteleptul Patanjali a avut-o asupra evolutiei Yoga, prin cartea sa intitulata generic “Yoga Sutra lui Patanjali”, Yoga lui Patanjali este o forma de Raja Yoga, cautand prin meditatie calea catre scopul cel mai maret.
Patanjali insusi face referire la ea ca “Ashtanga Yoga” – “Yoga cu 8 brate”), de la cei opt pasi pe care el i-a stabilit ca fiind calea practica de a atinge desavarsirea, iluminarea. Acest concept de "opt brate" a devenit din acel moment caracteristica principala a Raja Yoga fiind practic o insusire de baza a oricarei variante de Raja Yoga cunoscute de atunci si pana in zilele noastre.


Cele opt ramuri de yoga ale lui Patanjali sunt:


Yama – “Cele cinci abtineri”: violenta, minciuna, furt, sex (ilegal) si posesiuni;
Niyama – “Cele cinci respectari”: puritate, multumire, austeritati, studio, devotement;
Asana – “sederea”, pozitia șsezuta a corpului in timpul meditatiei;
Pranayama – “Controlul Fortei Vietii”: forta vietii sau energia vitala;
Pratyahara – “Abstractia”: infranarea actiunilor organelor de simt;
Dharana – “Concentrarea”: fixarea atentiei asupra unui singur obiect;
Dhyana – “Meditatia”: contemplarea intensa asupra adevaratei esente a realitatii;
Samadhi – “Eliberarea”: starea de iluminare superconstienta – opusul subconstientului.

Hatha Yoga


YogaHatha Yoga este un sistem aparte de yoga introdus de Yogi Swatmarama, un yogin al secolului al XV-lea in India, autorul compilatiei Hatha Yoga Pradipika.
Hatha Yoga este o dezvoltare a Raja Yoga a lui Patanjali, in care accentul se pune pe “shatkarma” - purificarea fizicului, ducand astfel la purificarea mintii (ha) si prana, sau energia vitții (tha).
In contrast, Raja Yoga, structurata de Patanjali, incepe cu o purificare a mintii (yamas) șsi a spiritului (niyamas), apoi merge spre corp prin asana si pranayama (suflare).
Hatha Yoga contine influente tantra si marcheaza primul moment de introducere a chakra si kundalini in canoanele yogine.


Hatha Yoga, in nenumaratele sale variante moderne, este stilul asociat astazi termenului de "Yoga" sau Gimnastica Yoga (Yoga Occidentala).
Deoarece pune accent pe trup prin practicarea asanelor si a pranayamei, multi practicanti occidentali sunt satisfacuti cu vitalitatea pe care o dezvolta si nu sunt interesati de celelalte sase ramuri ale Hatha Yoga.
Practicarea concentratiei (dharana) si a meditatiei (dhyana) este comuna majoritatii formelor de yoga. Dharana, potrivit definitiei lui Patanjali, este "aducerea constiintei intr-un singur punct". Concentratia sustinuta pe un singur punct conduce la meditatie (dhyana).


Aceasta meditatie este, din multe puncte de vedere, asemanatoare cu meditatia buddhista a vidului, despre care va voi vorbi in articolul viitor, intitulat “Kyu-DO” sau “Calea arcului”.
Scopurile yoga sunt exprimate in mod diferit de catre diferite traditii. Yoga este refuzul mintii, eliberarea de ego si ajungerea la Dumnezeu prin disciplina.
In toate ramurile yoga, telul final este atingerea unei stari eterne de constiinta perfecta.


Namaste ji!
 

Andrei Claudiu Simion
Specialist tehnici masaj, Consultant spa
Mobil: 0736.339.830
Email: contact@specialistmasaj.ro
www.specialistmasaj.ro

Localitate:
Buton programari online


Daca iti plac articolele de pe portalul despreSpa.ro, intregistreaza-te la newsletter aici

Articole similare


5 moduri (dovedite stiintific) in care ne ajuta meditatia

Atunci cand meditam, mintea se elibereaza de agitatie. Stresul creeaza tulburari din ce in ce mai numeroase in organism, iar acest lucru este dovedit de consumul crescut de medicamente anti-anxietate. ...
5 moduri (dovedite stiintific) in care ne ajuta meditatia - Corp minte spirit

Chi - ul si energia vitala

Conform invataturilor originare din China, un om este sanatos atunci cand chi-ul curge lin prin organism. Daca un traseu este blocat, se formeaza carbunculi, adica mici puncte rosii sub piele....
Chi - ul si energia vitala - Corp minte spirit

5 motive mai putin stiute pentru care este bine sa practici yoga

Practicarea cu regularitate a yoga amelioreaza o serie de probleme de sanatate, de la cefalee, durerea cronica de spate, pana la anxietate si depresie. In plus, creste increderea de sine, calitatea somnului si te ajuta sa adopti o serie de obiceiuri alimentare mult mai sanatoase....
5 motive mai putin stiute pentru care este bine sa practici yoga - Corp minte spirit


Ambasador in Romania


Partener media in Romania


Afli toate noutatile SPA & Wellness!
In plus primesti gratuit 5 ebook-uri!harta
banner

Cadoul perfect

" Sunt sefa Comitetului de Parinti la clasa a VIII-a A si am avut o idee pe care as vrea sa o impartasesc cu toti ceilalti ..."

Monica Blaga , Cluj-Napoca

Voucherul despreSpa este cadoul perfect pentru mine!

" Intr-un moment cu multa tensiune si stress, frustrari acumulate dar mai ales dupa multa multa munca, am primit un voucher ..."

Roxana Penciu , Bucuresti

O experienta placuta!

" Am primit cadou un voucher in valoare de 200 lei si a doua zi am intrat pe site pentru a vedea centrele partenere in care ..."

Holban Codruta , Bucuresti

E minunat ca le putem folosi oriunde in tara

" In primul rand vreau sa multumesc echipei despre spa.ro pentru articolele interesante, de unde am invatat multe lucruri si ..."

Lavinia Vlahu , Brasov

Email-voucher spa, super cadou – foarte tare surpriza!

" Ieri a fost ziua mea de nastere. Mi-am luat o zi de concediu, fara un program, vroiam doar sa ma relaxez. La prima ora am ..."

Mariana Daviduta , Craiova

BaliSpa- Cornu

" Am fost la BaliSpa - Cornu; recomand cu mare drag ... locatia superba, oameni minunati, servicii de 5*. Am beneficiat de un ..."

Daniela Ganea , Bucuresti

Gift Card

" Buna ziua, Fiind ziua de nastere a unei persoane foarte dragi familiei,ma gandeam ce cadou/surpriza i-ar aduce un zambet si ..."

Corbu , Bucuresti


Recent inregistrate