SPA si Wellness - DespreSpa.ro
 
Despre noi  |   Contact  |   Newsletter

 

Baile Herculane - Legenda lui Hercule

Translate 
  Etichete: cu , apa , c

30 aug 2017

Baile Herculane - Legenda lui Hercule
 
Legenda spune ca Hercules s-a luptat cu hidra de pe Valea Lernei, care potrivit unor autori, ar fi chiar Valea Cernei. Prima batalie, spune legenda, ar fi fost undeva, la aprox. 40 km pe Valea Cernei, inspre izvoare, la Cheile Corcoaiei, declarate monument al naturii.
 
Extraordinara inclestare dintre Hercules si balaurul cu mai multe capete, ar fi avut ca rezultat formarea cheilor care au intr-adevar, o forma rotunjita, ca si cum ar fi fost strabatute de corpul urias al hidrei urmarite de Hercules. Urmatoarea lupta ar fi avut loc in zona “7 Izvoare”, unde Hercules, imbaiat in apele miraculoaselor izvoare termale din zona, a mai taiat un cap fiorosului balaur.
 
In cinstea victoriei, oamenii timpului ar fi construit, sus pe creasta muntelui din dreapta Cernei, o statuie megalitica, un chip de om care priveste in zare, peste Muntii Mehedinti, statuie denumita Sfinxul Cernei sau Capul lui Hercules.
 
Urmatoarea confruntare ar fi avut loc pe locul unde se afla Basorelieful lui Hercules, la parterul Hotelului Roman, unde Hercules s-ar fi imbaiat din nou in apele izvorului cu apa termosalina, care-i poarta numele si cu forte proaspete, a mai taiat un cap hidrei, care a fugit pe Cerna in jos, spre Dunare. La Toplet, eroul antic a ajuns balaurul si i-a mai taiat un cap. Locul victoriei a fost marcat de localnici cu o noua statuie megalitica, Sfinxul banatean.
 
In fine, ultima batalie a avut loc undeva in Defileul Dunarii, intr-o pestera, unde balaurul s-a refugiat si a blestemat ca daca Hercules ii va taia si ultimul cap, din sangele lui va lua nastere o musca ucigasa ce va face prapad printre vitele oamenilor. Si iata ca in acest punct, legenda se impleteste cu realitatea pentru ca intr-adevar, in zona a existat musca columbaca, o musca ucigasa care se infigea in partile carnoase ale vitelor care fugeau cuprinse de durere, pana-si gaseau sfarsitul in chinuri groaznice. Oamenii au incercat sa alunge roiurile de muste ucigase cu fum sau sa protejeze vitele, ungandu-le cu catran. Dar, de-abia cand apele lacului de acumulare de la Portile de Fier au inundat pestera, oamenii au scapat de acest adevarat flagel.
 
Herodot pomeneste despre acest fenomen, spunand ca „in tara Agatarsilor nu se poate patrunde din cauza multimii mustelor care omoara omul si animalele”. De asemenea, Francesco Grisellini, in a sa Istorie a Banatului Timisan, descrie pe larg acest fenomen, realizand un adevarat studiu despre insecta ucigasa.
 
Potrivit unor autori, eroul mitologic, Hercules, ar fi actionat in mod deosebit prin partile Dunarii (Istru, cum i se spunea in antichitate), unde ar fi participat chiar la expeditia argonautilor, prin anul 1225, i. Chr..2, in cautarea lanei de aur.
 
Sursa: Dorin Balteanu
“Herculane – arc peste timp. Turism si istorie la Baile Herculane”, vol. I, 2007, vol II, 2011, Editura Info Craiova
 
Va invitam la Hotelul Afrodita sa vizitati locurile si orasul al carui nume provine de la Hercules: Baile Herculane!
 
 
 


Daca iti plac articolele de pe portalul despreSpa.ro, intregistreaza-te la newsletter aici

Articole similare


Poiana Sarata de langa Campina

Printre dealurile inverzite si pline de pomi fructiferi, sau stupi de albine, intre doua orase importante ale Romaniei (Brasov si Bucuresti), in anul 1500 se afla o poiana in apropierea Campinii. Aici s-a descoperit un izvor cu apa sarata care avea sa ajunga recunoscut cu una din cele mai mari concentratii saline din tara: 321g/l....
Poiana Sarata de langa Campina - Romania balneara - legende si file de istorie

Legenda din Baile Tusnad

Judetele Harghita si Cosvasna sunt recunoscute pentru apele minerale, mofete si aerul therapeutic! Legenda de astazi ne poarta cu mult timp in trecut… nu se mai stie de cand, de stie doar ca a existat demult un camp plin de izvoare ce tasneau zgomotos la suprafata....
Legenda din Baile Tusnad - Romania balneara - legende si file de istorie

Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor - de catre soldatii romani

Una din legendele care circula in zona, spune ca romanii au descoperit efectele curative ale izvoarelor termale de pe Valea Cernei prin intermediul cailor. Intorsi dupa indelungi si obositoare campanii militare, soldatii din cavaleria romana, avand tabara la castrul Praetorium de la Mehadia, au lasat caii liberi sa pasca pe Valea Cernei....
Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor - de catre soldatii romani - Romania balneara - legende si file de istorie


Ambasador in Romania


Partener media in Romania


Afli toate noutatile SPA & Wellness!
In plus primesti gratuit 5 ebook-uri!harta
banner

Cadoul perfect

" Sunt sefa Comitetului de Parinti la clasa a VIII-a A si am avut o idee pe care as vrea sa o impartasesc cu toti ceilalti ..."

Monica Blaga , Cluj-Napoca

Voucherul despreSpa este cadoul perfect pentru mine!

" Intr-un moment cu multa tensiune si stress, frustrari acumulate dar mai ales dupa multa multa munca, am primit un voucher ..."

Roxana Penciu , Bucuresti

O experienta placuta!

" Am primit cadou un voucher in valoare de 200 lei si a doua zi am intrat pe site pentru a vedea centrele partenere in care ..."

Holban Codruta , Bucuresti

E minunat ca le putem folosi oriunde in tara

" In primul rand vreau sa multumesc echipei despre spa.ro pentru articolele interesante, de unde am invatat multe lucruri si ..."

Lavinia Vlahu , Brasov

Email-voucher spa, super cadou – foarte tare surpriza!

" Ieri a fost ziua mea de nastere. Mi-am luat o zi de concediu, fara un program, vroiam doar sa ma relaxez. La prima ora am ..."

Mariana Daviduta , Craiova

BaliSpa- Cornu

" Am fost la BaliSpa - Cornu; recomand cu mare drag ... locatia superba, oameni minunati, servicii de 5*. Am beneficiat de un ..."

Daniela Ganea , Bucuresti

Gift Card

" Buna ziua, Fiind ziua de nastere a unei persoane foarte dragi familiei,ma gandeam ce cadou/surpriza i-ar aduce un zambet si ..."

Corbu , Bucuresti


Recent inregistrate
Distribuitori produse cosmetice

Distribuitori echipamente