SPA si Wellness - DespreSpa.ro
 
Despre noi  |   Contact  |   Newsletter

 

Legenda apelor minerale tamaduitoare de la Sangeorz - Bai

Translate 
  Etichete: apa , cu , c , pietre , drumetii , statiune

08 sep 2017

Legenda apelor minerale tamaduitoare de la Sangeorz - Bai
 
Sangeorz-Bai este o statiune balneoclimaterica care este atestata inca din anul 1245 sub numele de Sanct Gurgh, dar consemnata pe harta Imperiului Austriac in anul 1770 ca o locatie unde apele minerale fac minuni. Datorita izvoarelor tamaduitoare, in 1876 s-a hotarat ca numele statiunii sa fie Hebe (in mitologia greaca zeita tineretii vesnice).
 
Legenda apelor minerale tamaduitoare de la Sangeorz - BaiDenumirea de “Hebe” a statiunii, potrivit unei legende, provine de la unirea cuvintelor “hai be” care sugera ospitalitatea localnicilor, mereu dornici sa indemne drumetii insetati sau bolnavi la a bea apa minerala pentru a-si reface fortele. Astfel sunt sugerate proprietatile apelor pastrate si in ziua de azi acelea de vindecare si revitalizare a mintii si a corpului.
 
Proprietatile apelor minerale din statiune atrageau turisti inca din 1800. In 1839 localitatile au raportat pentru prima data un numar de 500 turisti care erau cazati la localnici. In anul 1880 a fost amplasata statuia zeitei Hebe din marmura de Carrara de o deosebita frumusete plastica.
 
Legenda apelor minerale tamaduitoare de la Sangeorz - BaiApele erau folosite atat pentru consum cat si pentru scaldat, apa fiind incalzita cu pietre incinse sau bucati de fier inrosit aruncate in cazile cu apa minerala.
 
Desi acum sunt 9 izvoare de apa functionale, la inceputuri doar se stia doar de 5, iar in 1961 este descoperit inca unul care primeste, si el, denumirea de Hebe.
 
S-a constatat ca aceste izvoare de apa minerala, concureaza, din punct de vedere al proprietatilor medicale, cu apele minerale din statiunea Vichy din Franta si Karlovy Vary, Cehia.
 
In alta legenda locala se povesteste despre primii locuitori ai localitatii au fost 3 frati: Artenie, Samoila si Zaharie Malin, care s-au stabilit la malul Somesului, intre colinele ce inconjoara Sangeorzul. Legenda spune ca dupa ce ocupau pamanturile, cei 3 frati le blestemau, pentru a-i tine departe pe doritorii acestora.
 
Legenda apelor minerale tamaduitoare de la Sangeorz - BaiDe “Lunca lui Malin” au relatat si unii istorici, acestia relatand ca aici a fost ridicata o manastire in anul 1633. Dupa 100 de ani Manastirea a fost legata cu lanturi si trasa pe zapada cu ajutorul unor boi si recladita pe moina lui Malin.
 
Puteti citi aici mai multe informatii despre Sangeorz-Bai.


Daca iti plac articolele de pe portalul despreSpa.ro, intregistreaza-te la newsletter aici

Articole similare


Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor - de catre soldatii romani

Una din legendele care circula in zona, spune ca romanii au descoperit efectele curative ale izvoarelor termale de pe Valea Cernei prin intermediul cailor. Intorsi dupa indelungi si obositoare campanii militare, soldatii din cavaleria romana, avand tabara la castrul Praetorium de la Mehadia, au lasat caii liberi sa pasca pe Valea Cernei....
Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor - de catre soldatii romani - Romania balneara - legende si file de istorie

Baile Felix - Inceputurile

Efectele miraculoase ale apei termale din Baile Felix au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri de catre dacii liberi, care utilizau apa la imbaieri, acestia constatand o imbunatatire a conditiei fizice si a disparitiei durerilor articulare....
Baile Felix - Inceputurile - Romania balneara - legende si file de istorie

Baia Populara Sibiu

Pe locul unde se gaseste in prezent Baia Populara Sibiu a functionat prima fabrica de lumanari din stearina din Transilvania, deschisa in 1840. Dupa mutarea fabricii pe actuala strada Turnului, Franz Fruhbeck senior infiinteaza in anii '40 ai secolului XIX primele bai de aburi din oras....
Baia Populara Sibiu - Romania balneara - legende si file de istorie


Ambasador in Romania


Partener media in Romania


Afli toate noutatile SPA & Wellness!
In plus primesti gratuit 5 ebook-uri!harta
banner

Cadoul perfect

" Sunt sefa Comitetului de Parinti la clasa a VIII-a A si am avut o idee pe care as vrea sa o impartasesc cu toti ceilalti ..."

Monica Blaga , Cluj-Napoca

Voucherul despreSpa este cadoul perfect pentru mine!

" Intr-un moment cu multa tensiune si stress, frustrari acumulate dar mai ales dupa multa multa munca, am primit un voucher ..."

Roxana Penciu , Bucuresti

O experienta placuta!

" Am primit cadou un voucher in valoare de 200 lei si a doua zi am intrat pe site pentru a vedea centrele partenere in care ..."

Holban Codruta , Bucuresti

E minunat ca le putem folosi oriunde in tara

" In primul rand vreau sa multumesc echipei despre spa.ro pentru articolele interesante, de unde am invatat multe lucruri si ..."

Lavinia Vlahu , Brasov

Email-voucher spa, super cadou – foarte tare surpriza!

" Ieri a fost ziua mea de nastere. Mi-am luat o zi de concediu, fara un program, vroiam doar sa ma relaxez. La prima ora am ..."

Mariana Daviduta , Craiova

BaliSpa- Cornu

" Am fost la BaliSpa - Cornu; recomand cu mare drag ... locatia superba, oameni minunati, servicii de 5*. Am beneficiat de un ..."

Daniela Ganea , Bucuresti

Gift Card

" Buna ziua, Fiind ziua de nastere a unei persoane foarte dragi familiei,ma gandeam ce cadou/surpriza i-ar aduce un zambet si ..."

Corbu , Bucuresti


Recent inregistrate