SPA si Wellness - DespreSpa.ro
 
Despre noi  |   Contact  |   Newsletter

 

Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor - de catre soldatii romani

Translate 
  Etichete: cu , afectiuni , c , terapii spa , SPA , statiune , terapii , spa , Spa

28 iun 2017

Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor - de catre soldatii romani
 
Una din legendele care circula in zona, spune ca romanii au descoperit efectele curative ale izvoarelor termale de pe Valea Cernei prin intermediul cailor. Intorsi dupa indelungi si obositoare campanii militare, soldatii din cavaleria romana, avand tabara la castrul Praetorium de la Mehadia, au lasat caii liberi sa pasca pe Valea Cernei. Dupa un timp, au observat cum caii lor, plini de rani si boli, imbaiati in apele primului izvor termal intalnit in cale, izorului Venera, avand o puternica concentrare de hidrogen sulfurat, se refaceau, recapatandu-si forta si vitalitatea.
 
Se spune ca soldatii romani au constatat ca mai ales, boala numita scabie (raie), se trata foarte bine cu aceste ape termo-sulfuroase.
 
Ca sa luam un alt exemplu, tendinitele, afectiuni ale oamenilor, tratate astazi, cu succes, la Baile Herculane se intalnesc si la cai, care pot beneficia de efectele terapeutice benefice ale apelor termosulfuroase ale statiunii. Desigur ca exemplele pot continua, cercetatorii avand un camp larg de exprimare in ceea ce priveste potentialul terapeutic al izvoarelor termale de la Baile Herculane, pentru recuperarea cailor.
 
Mai departe, legenda spune ca apele izvoarelor termale care curgeau liber in albia Cernei, au fost incercate apoi si de soldatii romani care au constatat direct efectele curative spectaculoase, recuperandu-si puterile istovite dupa indelungatele razboaie. Ei au raportat superiorilor cele constatate si, probabil ca acestia au trimis oameni inzestrati cu calitati extrasenzoriale care au constatat ca la Baile Herculane sunt locuri cu proprietati deosebite, in care energiile apelor, ale aerului si ale pamantului converg intr-un mod benefic in tratarea diverselor boli.
 
Acestea se presupune ca au fost considerentele care au stat la baza deciziei romanilor de a construi o statiune balneara, dedicata lui Hercules, eroul mult iubit de ei in acea perioada. Descoperirile de monede din timpul lui Traian pana la Constantinus I, dovedesc o folosire neintrerupta a bailor pe toata durata stapanirii romane, statiunea de pe Valea Cernei, devenind, probabil, una dintre cele mai cautate locuri de refacere a sanatatii din Imperiul roman.
 
Mai multe despre Baile Herculane si istoria lor, va invitam sa cititi in articol.
 
Si daca doriti sa vedeti si sa testati izvoarele termale ale caror proprietati curtive au fost descoperite acum mai bine de 1900 de ani de catre romani, dar sa va si bucurati de alte terapii SPA specific romanesti si facilitati moderne, va recomandam Afrodita Resort & SPA.
 
Sursa: Dorin Balteanu
“Herculane – arc peste timp. Turism si istorie la Baile Herculane”, vol. I, 2007, vol II, 2011, Editura Info Craiova


Daca iti plac articolele de pe portalul despreSpa.ro, intregistreaza-te la newsletter aici

Articole similare


Legenda din Baile Tusnad

Judetele Harghita si Cosvasna sunt recunoscute pentru apele minerale, mofete si aerul therapeutic! Legenda de astazi ne poarta cu mult timp in trecut… nu se mai stie de cand, de stie doar ca a existat demult un camp plin de izvoare ce tasneau zgomotos la suprafata....
Legenda din Baile Tusnad - Romania balneara - legende si file de istorie

Baia Populara Sibiu

Pe locul unde se gaseste in prezent Baia Populara Sibiu a functionat prima fabrica de lumanari din stearina din Transilvania, deschisa in 1840. Dupa mutarea fabricii pe actuala strada Turnului, Franz Fruhbeck senior infiinteaza in anii '40 ai secolului XIX primele bai de aburi din oras....
Baia Populara Sibiu - Romania balneara - legende si file de istorie

Poiana Sarata de langa Campina

Printre dealurile inverzite si pline de pomi fructiferi, sau stupi de albine, intre doua orase importante ale Romaniei (Brasov si Bucuresti), in anul 1500 se afla o poiana in apropierea Campinii. Aici s-a descoperit un izvor cu apa sarata care avea sa ajunga recunoscut cu una din cele mai mari concentratii saline din tara: 321g/l....
Poiana Sarata de langa Campina - Romania balneara - legende si file de istorie


Ambasador in Romania


Partener media in Romania


Afli toate noutatile SPA & Wellness!
In plus primesti gratuit 5 ebook-uri!harta
banner

Cadoul perfect

" Sunt sefa Comitetului de Parinti la clasa a VIII-a A si am avut o idee pe care as vrea sa o impartasesc cu toti ceilalti ..."

Monica Blaga , Cluj-Napoca

Voucherul despreSpa este cadoul perfect pentru mine!

" Intr-un moment cu multa tensiune si stress, frustrari acumulate dar mai ales dupa multa multa munca, am primit un voucher ..."

Roxana Penciu , Bucuresti

O experienta placuta!

" Am primit cadou un voucher in valoare de 200 lei si a doua zi am intrat pe site pentru a vedea centrele partenere in care ..."

Holban Codruta , Bucuresti

E minunat ca le putem folosi oriunde in tara

" In primul rand vreau sa multumesc echipei despre spa.ro pentru articolele interesante, de unde am invatat multe lucruri si ..."

Lavinia Vlahu , Brasov

Email-voucher spa, super cadou – foarte tare surpriza!

" Ieri a fost ziua mea de nastere. Mi-am luat o zi de concediu, fara un program, vroiam doar sa ma relaxez. La prima ora am ..."

Mariana Daviduta , Craiova

BaliSpa- Cornu

" Am fost la BaliSpa - Cornu; recomand cu mare drag ... locatia superba, oameni minunati, servicii de 5*. Am beneficiat de un ..."

Daniela Ganea , Bucuresti

Gift Card

" Buna ziua, Fiind ziua de nastere a unei persoane foarte dragi familiei,ma gandeam ce cadou/surpriza i-ar aduce un zambet si ..."

Corbu , Bucuresti


Recent inregistrate