SPA si Wellness - DespreSpa.ro
 
Despre noi  |   Contact  |   Newsletter

 

Poveste Geoagiu - Bai

Translate 
  Etichete: natura , mare , cu , aur , apa , vacanta , c , ape minerale ,

20 sep 2017

Germisara Hotel Resort and Spa
 
Cu siguranta, ca natura este plina de miracole. Daca vrei sa ai parte de miracolul climatului reconfortant, tonic si in acelasi timp, sa beneficiezi de atat de cautata aeroionizare negativa, dar si de izvoarele tamaduitoare, trebuie sa vii la Geoagiu Bai.
 
De ce tocmai la Geoagiu Bai? Pentru ca este unul dintre acele locuri binecuvantate, care de mai mult de 2000 de ani ofera oamenilor un mediu perfect pentru refacere si recuperare. Cum putem demonstra adevarul celor afirmate? Prin existenta placutelor votive din aur descoperite in incinta complexului de bazine sapate in piatra, construite si folosite si de catre romanii care s-au stabilit aici vremelnic, dupa cucerirea acestei parti din teritoriul Daciei.
 
Sunt confectionate din foite de aur de 22 de de carate, cu grosimea de un mm sau mai putin, in tehnica „au repousse”, cu ajutorul unei matrici de lemn. Sapte dintre aceste placute au fost gasite in izvorul de la Germisara, depuse ca ofranda adusa nimfelor apelor de aici de catre persoane ce s-au vindecat imbaindu-se in aceste ape termale. Cea de a opta placuta a migrat circa 18 metri prin canalul de legatura dintre sursa de apa si bazinul mare al complexului termal”, conform arheologilor de la Muzeul din Deva.
 

Germisara Hotel Resort and Spa

Se cunoaste numele persoanelor care au depus placutele votive deoarece acesta era inscriptionat pe ele. Cea mai interesanta inscriptie, din punctul nostru de vedere, este urmatoarea: „Nimfelor le-a pus (ca ofranda) Decebalus, fiul lui Lucius”. Aceasta inscriptie se poate data in a doua jumatate a secolului II probabil in timpul domniei imparatului Marc Antoniu sau Commodus, cel care a depus-o facand parte din a doua sau a treia generatie de daci din provincie. „Era instarit pentru ca altfel nu isi putea permite o ofranda asa de scumpa si era destul de bine romanizat caci se inchina nimfelor”, spun specialistii muzeului de la Deva. Din cele 104 de placute votive cunoscute pana in acest moment pe vechiul teritoriu al Imperiului roman, doua sunt de bronz, 91 de argint si 11 de aur, informeaza arheologii. Faptul ca cele mai multe placute de aur, in numar de 8, au fost descoperite in Geoagiu Bai, demonstreaza pretuirea de care se bucurau apele tamaduitoare ale acestor izvoare miraculoase.
 
Povestea statiunii ...
Intr-o depresiune formata de ultimile ramificatii ale Muntilor Metaliferi, pe un afluent al Muresului, raul Geoagiu, romanii, au descoperit o asezare dacica bogata in ape minerale si termale, construind aici castrul GERMISARA (toponimic de origine dacica, mostenit si transmis in aceasta forma si in epoca romana, etimologia cuvantului exprimand: (germ-cald, iar sara-apa).
 
Aesculap era venerat ca zeu al izvoarelor calde, tamaduitoare, mostenindu-se si divinitatile locale. Imediat dupa cucerirea Daciei, teritoriul actualului GEOAGIU BAI a suferit o sistematizare. Un detasament al Legiunii a XIII-a Gemina, cantonata la Apullum, sapa in calcare o instalatie balneara, ale carei vestigii se vad si azi. Se cunoaste si numele constructorului: Lucretius Aqvila, imprimat pe o tigla fixata in peretele bazinului mic. In inscriptiile descoperite prin sapaturi arheologice se afla marturia unui ofiter roman care multumea divinitatilor protectoare si lui Aesculap, in special, pentru apele acestor bai care l-au salvat de la moarte. De aceea erau frecventate si de guvernatorii provinciei, care – in bazinul mare al termelor -au ridicat un altar lui AESCULAP dar si zeitei sanatatii-HYGEEA sub comanda lui Furius Saturninus, guvernator al Daciei la 165 e.n. Cercetarile arheologice au descoperit resturi de coloane de marmura si altare votive. Una din incaperi pastra, inca, in pardoseala infiltratii din apele izvorului antic.
 
Germisara Hotel Resort and Spa”Lacul Miresei”
In apropiere de statiunea balneara exista un lac „La Natau”. Legenda spune ca o prea frumoasa fata s-a indragostit de un comandant roman, care, a si cerut-o de sotie. Parintii fetei, care-i considerau pe romani invadatori, s-au opus. Mireasa a fugit din casa parinteasca si incercand sa treca lacul calare s-a inecat. Povestea spune ca a ajuns-o blestemul parintilor. Batranii povestesc, cum ca si astazi, in noptile linistite, se aude plansul miresei, iar umbra unui tanar solitar, cauta pana in zori trupul iubitei…
Adevar sau legenda..totul se transforma azi intr-o invitatie de vacanta de patru stele.
Germisara de azi ar trebui privita ca o metafora prelungita, cu sens ascuns in istorie, care uneori e imposibil de rostit. O locatie cu un vestigiu pretios, care da informatii asupra existentei noastre milenare.
Geoagiu s-e poate transforma intr-o zona de mare atractie turistica, daca-i prezentam imaginea in totalitate, cu multiplele sale valente, incluzand situl arheologic, urmele cetatii dacice, castrul roman Germisara si monumentele vechi: biserica paleocrestina, sec.X!!, construita de cruciati si de biserica Sf. Nicolae din centru construita la 1528 sau cea din satul Bozes, din secolul al XV-lea.


Daca iti plac articolele de pe portalul despreSpa.ro, intregistreaza-te la newsletter aici

Articole similare


Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor - de catre soldatii romani

Una din legendele care circula in zona, spune ca romanii au descoperit efectele curative ale izvoarelor termale de pe Valea Cernei prin intermediul cailor. Intorsi dupa indelungi si obositoare campanii militare, soldatii din cavaleria romana, avand tabara la castrul Praetorium de la Mehadia, au lasat caii liberi sa pasca pe Valea Cernei....
Legenda descoperirii izvoarelor termale de pe Valea Cernei cu ajutorul cailor - de catre soldatii romani - Romania balneara - legende si file de istorie

Baia Populara Sibiu

Pe locul unde se gaseste in prezent Baia Populara Sibiu a functionat prima fabrica de lumanari din stearina din Transilvania, deschisa in 1840. Dupa mutarea fabricii pe actuala strada Turnului, Franz Fruhbeck senior infiinteaza in anii '40 ai secolului XIX primele bai de aburi din oras....
Baia Populara Sibiu - Romania balneara - legende si file de istorie

Legenda din Baile Tusnad

Judetele Harghita si Cosvasna sunt recunoscute pentru apele minerale, mofete si aerul therapeutic! Legenda de astazi ne poarta cu mult timp in trecut… nu se mai stie de cand, de stie doar ca a existat demult un camp plin de izvoare ce tasneau zgomotos la suprafata....
Legenda din Baile Tusnad - Romania balneara - legende si file de istorie


Ambasador in Romania


Partener media in Romania


Afli toate noutatile SPA & Wellness!
In plus primesti gratuit 5 ebook-uri!harta
banner

Cadoul perfect

" Sunt sefa Comitetului de Parinti la clasa a VIII-a A si am avut o idee pe care as vrea sa o impartasesc cu toti ceilalti ..."

Monica Blaga , Cluj-Napoca

Voucherul despreSpa este cadoul perfect pentru mine!

" Intr-un moment cu multa tensiune si stress, frustrari acumulate dar mai ales dupa multa multa munca, am primit un voucher ..."

Roxana Penciu , Bucuresti

O experienta placuta!

" Am primit cadou un voucher in valoare de 200 lei si a doua zi am intrat pe site pentru a vedea centrele partenere in care ..."

Holban Codruta , Bucuresti

E minunat ca le putem folosi oriunde in tara

" In primul rand vreau sa multumesc echipei despre spa.ro pentru articolele interesante, de unde am invatat multe lucruri si ..."

Lavinia Vlahu , Brasov

Email-voucher spa, super cadou – foarte tare surpriza!

" Ieri a fost ziua mea de nastere. Mi-am luat o zi de concediu, fara un program, vroiam doar sa ma relaxez. La prima ora am ..."

Mariana Daviduta , Craiova

BaliSpa- Cornu

" Am fost la BaliSpa - Cornu; recomand cu mare drag ... locatia superba, oameni minunati, servicii de 5*. Am beneficiat de un ..."

Daniela Ganea , Bucuresti

Gift Card

" Buna ziua, Fiind ziua de nastere a unei persoane foarte dragi familiei,ma gandeam ce cadou/surpriza i-ar aduce un zambet si ..."

Corbu , Bucuresti


Recent inregistrate