/
/
Tratamente alternative pentru hipotiroidism

Tratamente alternative pentru hipotiroidism

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Tratamente alternative pentru hipotiroidism
Healthy green Smoothie on wooden table

Una din afectiunile care are un impact negativ asupra intregului organism este hipotiroidismul. Boala apare cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, ai caror rol este de a controla felul in care organismul consuma energia. Iti prezentam mai jos cateva tratamente alternative pentru hipotiroidism

O deficienta a hormonilor tiroidieni afecteaza intregul corp. Persoanele cu hipotiroidism experimenteaza stari de slabiciune si oboseala, cresterea nivelului de colesterol. Acest fapt mareste riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral. In timpul sarcinii, hipotiroidisumul netratat poate afecta sanatatea fatului.

Hipotiroidismul se dezvolta lent cu simptome precum: piele uscata, unghii friabile, tenta galbuie a tegumentelor, lentoarea in miscari, pielea rece, intoleranta la frig, senzatia de oboseala, slabiciune, toropala, aspect adormit, afectarea memoriei, depresie sau dificultati de concentarare, constipatie, cicluri menstruale abundente sau neregulate.

Cauze si factori de risc pentru aparitia hipotiroidismului

– lipsa de iod este una din principalele cauze ale hipotiroidismului;

– varsta: riscul de a dezvolta hipotiroidism tinde sa creasca odata cu varsta, femeile avand un risc mai mare sa dezvolte aceasta afectiune;

– o dieta prea bogata in proteina animala (carne, lapte, oua);

– stresul, poluarea;

– consumul de alcool, energizante in exces (cafea, ceai verde sau negru, cola, ciocolata etc), fumatul;

– terapia cu iod radioactiv: ce se foloseste pentru tratamentul hipertiroidismului, distruge glanda tiroidiana si poate  rezulta in hipotiroidism;

– tratamentele chirurgicale efectuate la nivelul tiroidei: indepartarea partiala sau totala a glandei tiroide este o alta cauza. Daca masa totala a celulelor care produc hormoni tiroidieni ramasa dupa interventia chirurgicala este prea mica si nu intruneste necesitatile organismului, pacientul va dezvolta hipotiroidism.

– tirodita Hashimoto, o afectiune in care sistemul de aparare al corpului sau sistemul imun produce anticorpi, care ataca si distrug in timp tesutul tiroidian. Ca rezultat, glanda tiroida nu poate produce hormon tiroidian.

Tratamente alternative pentru hipotiroidism

Dieta in hipotiroidism

Una din primele masuri pe care le putem lua pentru a echilibra activitatea tiroidei si restabilirea nivelului normal de hormoni tiroidieni este schimbarea alimentatiei.

O regula importanta ar fi sa avem 5-6 mese mai mici pe zi, mai degraba decat 3 mese principale, pentru a stabiliza metabolismul.

– cresteti aportul de iod in alimentatie: alimentele crude care contin iod pot ajuta tiorida sa functioneze corect. Si, totodata, pot stimula producerea de hormoni tioridieni necesari metabolismului. Exemple de alimente bogate in iod sunt heringul, pastravul, stridiile, crevetii, nucile. O sursa bogata in iod o constituie algele, spirulina, chlorella, ce pot fi gasite sub forma de suplimente.

– consumati alimente bogate in vitamina B, ce ajuta corpul sa produca energie: orez brun, quinoa, linte, paste din grau integral , somon, cartofi copti si spanac.

– asigurati-va ca aveti un aport optim de fibre in alimentatie, pentru a scapa de excesul de kilograme si de constipatie, semne ale activitatii deficitare a tiroidei: cereale integrale, seminte, psyllium, legume etc.

– consumul regulat de ulei de cocos sustine functia tiroidiana si creste rata metabolica cu pana la 25%

– este recomandat sa se consume sucuri verzi, detoxifiante: suc de urzica, de orz verde, de papadie, de patrunjel, amestecate cu suc de mere, pentru a ameliora gustul. Totodata e indicat sa se faca o cura cu fructe si legume proaspete, timp de 2-3 luni (salate, supe etc).

Fitoterapia pentru hipotiroidism

Tincura din coaja de nuca este indicata pentru continutul de iod si pentru faptul ca stimuleaza activitatea functiei tiroidiene.

Tinctura de propolis combate nodulii tumorali si adenoamele tiroidiene, regleaza functiile tuturor glandelor, avand rezultate pozitive si in  tratamentul tiroidei auto-imune.

Tinctura de gentiana stimuleaza metabolismul si favorizeaza secretia normala de hormoni tiroidieni.

Foarte benefica e si infuzia de sanziene la care se adauga si o lingura de paducel. Gemoterapia este una din ramurile fitoterapiei, ce foloseste mugurii plantelor si este foarte indicata in hipotiroidism.

Homeopatie – Tratamente alternative pentru hipotiroidism

Homeopatia stimuleaza glanda tiroida sa produca hormoni, astfel incat dozele necesare pentru tratamentul de substitutie pot fi scazute progresiv, uneori ajungand la renuntarea aportului extern de hormoni.

Calcarea Carb, Thuja, Nat. Sulph, Graphites, Ammon Carb, Thyrodinum, Iodium, Nux Mosc, Lycopodium, Pulsatilla, sunt cele mai folosite remedii in tratarea Hipotiroidismului. Totusi, nu este recomandata autoadministrarea, intrucat alegerea remediului se face in functie de simptomele generale si caracteristicile individuale ale fiecarui pacient in parte, pentru ca fiecare organism manifesta boala diferit. De asemenea, gasirea remediului homeopat potrivit nu este suficienta, este necesara stabilirea unei doze adecvate, in functie de sensibilitatea individuala.

Terapii spa in hipotiroidism

Daca sunteti stresat, sau suferiti de stari de depresie, ipohondrie etc, este probabil ca in timp sa dezvoltati hipotiroidism. In acest sens, recomandam terapia cranio-sacrala pentru gasirea cauzelor psihologice ce au condus la dezvoltarea acestei afectiuni. In general, trebuie sa gasim surse de relaxare, pentru ca adesea hipotiroidismul este raspunsul organismului la prea mult stres, prea multe ingrijorari.

Acupunctura este o alta terapie benefica in acest sens, contribuind la echilibrarea hormonala.

Schimba-ti stilul de viata si bucura-te de sanatate prin remediile alternative propuse!

Tratamente balneare

In caz de hipotiroidism pacientii, la recomandarea medicului de recuperare, medicana fizica si balneologie beneficiaza de tratamente balneare, care pot include:

– proceduri de electroterapie

– masoterapie

– termoterapie    

-kinetoterapie individuala sau de grup

-hidrokinetoterapie                   

-cura de teren

– climatoterapie – este recomandat bioclimatul excitant solicitant, climă continental temperată de stepă, care stimuleaza sistemul nervos vegetativ si stimularea funcţiei glandelor endocrine.

Staţiuni recomandate: Amara, Lacul Sărat, litoral

Se poare recomanda Baia de aburi

Este o procedură de termoterapie propriu-zisă intensă. Pacientul este introdus într-un dispozitiv special, care este prevăzut cu un robinet pentru aburi și un termostat. Capul rămâne afară, pe frunte trebuie aplicată o compresă rece. Se începe cu o temperatură inițială de 38- 42°, și se urcă treptat la 50-55°. Durata totală a procedurii variază între 5 și 30 de minute, în funcție de rezistența pacientului, de starea sa de antrenament termic. Acțiunea acestor băi se bazează pe temperatura umedă ridicată, care determină o intensă excitație a organismului, cu stimulare cardiacă, ventilatorie și metabolică.

Aceasta este indicată în obezitate, hipotiroidism, reumatism cronic degenerativ, reumatism cronic inflamator – în afara puselor acute, nevralgii, nevrite cronice, intoxicații cronice.

Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *