RO / EN
SPA si Wellness - DespreSpa.ro
 
Despre noi  |   Contact  |   Newsletter

 

Efectele terapeutice ale apelor minerale in afectiunile renale

Translate 
  Etichete: cu , afectiuni , mare , cura , apa , tratament , Cura , ape minerale , romania , recuperare , cur , (

11 noi 2015

Dr. Gabriela DogaruDr. Gabriela Dogaru

Medic Primar Reabilitare Medicala

Doctor in Stiinte Medicale

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

                                                                   UMF “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca 

 

Terapia hidrominerala este recomandata in afectiuni digestive, afectiuni cronice hepatice, metabolice, alergii, intoxicatii cu metale grele, afectiuni renale si ale cailor urinare. Cura de baut este un element major al curei hidrominerale de diureza si consta in ingestia de apa minerala la buveta stabilimentului. 

Hipocrate ( 460-370 i.e.n.) a descris in lucrarile sale simptomele litiazei renale si a recomandat  ca si tratament  folosirea apelor minerale. Tratamentul litiazei renale cu apele minerale din tara noastra are o vechime de peste 100 de ani.

Izvorul nr. 3 Baile TusnadLitiaza renala  este o problema importanta ale patologiei contemporane,  frecvent intalnita in statiunile balneare, insa cu o adresabilitate mai mica fata de afectiunile reumatismale si cardiovasculare. Are o incidenta mare in randul populatiei active, cu numeroase recidive, complicatii, cu numar mare de zile  de incapacitate temporara de munca.

Obiectivele tratamentului balnear sunt : eliminarea nisipului si calculilor urinari  existenti cu diametrul sub 8 mm; reducerea potentialului litogen; stimularea motilitatii uretrale, reducerea fenomenelor diskinetice, reducerea tenesmelor vezicale; modificarea reactiei acido-bazice a urinei, compozitiei fizico-chimice, obtinerea unei densitati urinare de 1010- 1020, ph-ul urinar; cresterea diurezei, care asigura scaderea concentratiei urinare, impiedica precipitarea sarurilor si formarea calculilor.

Tratamentul cu ape minerale  in bolile renale se poate indica atat in scop profilactic la persoanele ce prezinta conditii favorizante de aparitie a litiazei sau infectii urinare, persoanelor care au antecedente de 1-2 colici renale, sau de infectii urinare sau in scop terapeutic la pacientii cu litiaza renala sau uretrala cu cai urinare permeabile, infectii urinare cronice netuberculoase, glomerulonefrite cronice, pielonefrite cronice, guta, hiperuricemie.

Exista si contraindicatii locale ale tratamentului cu ape minerale: litiaza renala cu hidronefroza mare, cu insuficienta renala, cu calculi mari;  glomerulonefrite cronice  cu azotemie, cu  sindrom hipertensiv; pielonefrita cronica cu insuficienta renala; insuficienta renala mai mare de stadiul  stadiu 2; tumori renale; tuberculoza  renala.

Administrate in cura interna, apele minerale influenteaza mai intai functiile aparatului digestiv si dupa ce se resorb influenteaza metabolismul hidroelectrolitic si aparatul urinar prin actiune asupra parenchimului renal,  asupra cailor urinare, asupra compozitiei urinei.

Izvoarele indicate pentru fiecare pacient trebuie precizate de medicul de specialitate, tinand cont de afectiunea prezenta, de stadiul ei, de scopul curei, terapeutic sau profilactic, de afectiunile asociate. Cura de diureza inseamna ingestia de 35-40ml/kg in 24 ore, in 5-6 prize, obligatoriu una seara. Se ajunge la o cantitate totala de 2000-3000ml/24 ore. Doza trebuie adaptata la posibilitatile de eliminare urinara, pentru a se obtine cel mai bun randament diuretic, compatibil cu conditiile de absorbtie, circulatie, secretie urinara. Spre deosebire de terapia medicamentoasa care uneori este insotita de efecte secundare, crenoterapia, daca este administrata corect nu determina efecte secundare decat foarte rar. Apele minerale administrate in cura interna nu sunt active in doze unice, efectul lor devine aparent dupa o administrare de 20-30 zile.

In Romania exista 15 statiuni balneare pentru tratamentul afectiunilor renale. Factorii naturali terapeutici utilizati in cura balneara in afectiunile renale, sub forma de cura interna sunt: apele oligominerale hipotone( acratopege, diuretice), apele oligomonerale sulfuroase, calcice, magneziene, clorurate hipotone, apele minerale carbogazoase hipotone, apele minerale hipotone alcaline si  bioclimatul sedativ.

Statini Balneare recomandate sunt: Olanesti, Calimanesti, Caciulata, Slanic Moldova, Baile Tusnad, Sangeorz Bai, Vatra Dornei, Herculane, Tinca, Borsec, Lipova, Biborteni.Daca iti plac articolele de pe portalul despreSpa.ro, intregistreaza-te la newsletter aici

Articole similare


Terapia cu ape minerale carbogazoase

Balneoterapia este o metoda de tratament care utilizeaza factorii naturali terapeutici cu calitati curative cercetate si recunoscute, bazate pe efectele chimice, mecanice si termice asupra organismului....
Terapia cu ape minerale carbogazoase - Terapii balneo

Thalassoterapia - atingerea vindecatoare a marii

Pe langa o portie binemeritata de relaxare, cateva zile la mare constituie o adevarata terapie in sine ce vine la pachet si cu un bronz seducator, amintiri frumoase si voie buna....
Thalassoterapia - atingerea vindecatoare a marii - Terapii balneo

Lacurile terapeutice - o binecuvantare a naturii

Romania este o tara binecuvantata in ceea ce priveste factorii naturali de cura iar cand vorbim de lacuri terapeutice, dispunem de un impresionant numar de 3500 lacuri, din care 63% au origine naturala, iar 27% antropice....
Lacurile terapeutice - o binecuvantare a naturii - Terapii balneoAfli toate noutatile SPA & Wellness!
In plus primesti gratuit 5 ebook-uri!
harta


Cadoul perfect

" Sunt sefa Comitetului de Parinti la clasa a VIII-a A si am avut o idee pe care as vrea sa o impartasesc cu toti ceilalti ..."

Monica Blaga , Cluj-Napoca

Voucherul despreSpa este cadoul perfect pentru mine!

" Intr-un moment cu multa tensiune si stress, frustrari acumulate dar mai ales dupa multa multa munca, am primit un voucher ..."

Roxana Penciu , Bucuresti

O experienta placuta!

" Am primit cadou un voucher in valoare de 200 lei si a doua zi am intrat pe site pentru a vedea centrele partenere in care ..."

Holban Codruta , Bucuresti

E minunat ca le putem folosi oriunde in tara

" In primul rand vreau sa multumesc echipei despre spa.ro pentru articolele interesante, de unde am invatat multe lucruri si ..."

Lavinia Vlahu , Brasov

Email-voucher spa, super cadou – foarte tare surpriza!

" Ieri a fost ziua mea de nastere. Mi-am luat o zi de concediu, fara un program, vroiam doar sa ma relaxez. La prima ora am ..."

Mariana Daviduta , Craiova

BaliSpa- Cornu

" Am fost la BaliSpa - Cornu; recomand cu mare drag ... locatia superba, oameni minunati, servicii de 5*. Am beneficiat de un ..."

Daniela Ganea , Bucuresti

Gift Card

" Buna ziua, Fiind ziua de nastere a unei persoane foarte dragi familiei,ma gandeam ce cadou/surpriza i-ar aduce un zambet si ..."

Corbu , Bucuresti


Recent inregistrate


Articole despre wellness si spa in reviste & bloguri