/
/
Efectele terapeutice ale apelor minerale in afectiunile renale

Efectele terapeutice ale apelor minerale in afectiunile renale

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Efectele terapeutice ale apelor minerale in afectiunile renale
Efectele terapeutice ale apelor minerale in afectiunile renale

Terapia hidrominerala este recomandata in afectiuni digestive, afectiuni cronice hepatice, metabolice, alergii, intoxicatii cu metale grele, afectiuni renale si ale cailor urinare. Cura de baut este un element major al curei hidrominerale de diureza si consta in ingestia de apa minerala la buveta stabilimentului. 

Hipocrate (460-370 i.e.n.) a descris in lucrarile sale simptomele litiazei renale si a recomandat ca si tratament folosirea apelor minerale. Tratamentul litiazei renale cu apele minerale din tara noastra are o vechime de peste 100 de ani.

Litiaza renala este o problema importanta ale patologiei contemporane,  frecvent intalnita in statiunile balneare. Insa cu o adresabilitate mai mica fata de afectiunile reumatismale si cardiovasculare. Are o incidenta mare in randul populatiei active, cu numeroase recidive, complicatii, cu numar mare de zile de incapacitate temporara de munca.

Obiectivele tratamentului balnear

  • eliminarea nisipului si calculilor urinari existenti cu diametrul sub 8 mm;
  • reducerea potentialului litogen;
  • stimularea motilitatii uretrale;
  • reducerea fenomenelor diskinetice;
  • reducerea tenesmelor vezicale;
  • modificarea reactiei acido-bazice a urinei, compozitiei fizico-chimice, obtinerea unei densitati urinare de 1010- 1020, ph-ul urinar;
  • cresterea diurezei, care asigura scaderea concentratiei urinare.

Tratamentul balneo cu ape minerale in bolile renale se poate indica atat in scop profilactic la persoanele ce prezinta conditii favorizante de aparitie a litiazei sau infectii urinare. Persoanelor care au antecedente de 1-2 colici renale, sau de infectii urinare sau in scop terapeutic la pacientii cu litiaza renala sau uretrala cu cai urinare permeabile, infectii urinare cronice netuberculoase, glomerulonefrite cronice, pielonefrite cronice, guta, hiperuricemie.

Contraindicatii locale ale tratamentului cu ape minerale:

  • litiaza renala cu hidronefroza mare, cu insuficienta renala, cu calculi mari;  
  • glomerulonefrite cronice cu azotemie, cu sindrom hipertensiv;
  • pielonefrita cronica cu insuficienta renala;
  • insuficienta renala mai mare de stadiul  stadiu 2;
  • tumori renale;
  • tuberculoza renala.

Administrate in cura interna, apele minerale influenteaza mai intai functiile aparatului digestiv si dupa ce se resorb influenteaza metabolismul hidroelectrolitic si aparatul urinar prin actiune asupra parenchimului renal,  asupra cailor urinare, asupra compozitiei urinei.

Izvoarele indicate pentru fiecare pacient trebuie precizate de medicul de specialitate, tinand cont de afectiunea prezenta, de stadiul ei, de scopul curei, terapeutic sau profilactic, de afectiunile asociate. Cura de diureza inseamna ingestia de 35-40ml/kg in 24 ore, in 5-6 prize, obligatoriu una seara. Se ajunge la o cantitate totala de 2000-3000ml/24 ore. Doza trebuie adaptata la posibilitatile de eliminare urinara, pentru a se obtine cel mai bun randament diuretic, compatibil cu conditiile de absorbtie, circulatie, secretie urinara. Spre deosebire de terapia medicamentoasa care uneori este insotita de efecte secundare, crenoterapia, daca este administrata corect nu determina efecte secundare decat foarte rar. Apele minerale administrate in cura interna nu sunt active in doze unice, efectul lor devine aparent dupa o administrare de 20-30 zile.

In Romania exista 15 statiuni balneare pentru tratamentul afectiunilor renale. Factorii naturali terapeutici utilizati in tratamentul balnear in afectiunile renale, sub forma de cura interna sunt: apele oligominerale hipotone ( acratopege, diuretice), apele oligomonerale sulfuroase, calcice, magneziene, clorurate hipotone, apele minerale carbogazoase hipotone, apele minerale hipotone alcaline si  bioclimatul sedativ.

Statini Balneare recomandate sunt: Olanesti, Calimanesti, Caciulata, Slanic Moldova, Baile Tusnad, Sangeorz Bai, Vatra Dornei, Herculane, Tinca, Borsec, Lipova, Biborteni.

Dr. Gabriela Dogaru

Medic Primar Reabilitare Medicala

Doctor in Stiinte Medicale

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

UMF “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *