SPA si Wellness - DespreSpa.ro
 
Despre noi  |   Contact  |   Newsletter

 

Terapia cu ape minerale carbogazoase

Translate 

05 mai 2014

Dr. Gabriela DogaruDr. Gabriela Dogaru

Medic Primar Reabilitare Medicala

Doctor in Stiinte Medicale

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

UMF “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca

 

Izvoare carbogazoase Baile Tusnad

Balneoterapia este o metoda de tratament care utilizeaza factorii naturali terapeutici cu calitati curative cercetate si recunoscute, bazate pe efectele chimice, mecanice si termice asupra organismului. Raportul Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor sustine ca Romania detine circa o treime din izvoarele minerale si termale ale Europei, fiind cea mai bogata tara din Europa din punct de vedere al resursei balneare, insa numai 10% din izvoare sunt exploatate.

Baile cu ape minerale carbogazoase sunt o metoda de tratament utilizata in statiunea balneoclimaterica Baile Tusnad in cadrul bazei de tratament sub supravegherea unor experti medicali calificati, intr-un mediu placut, aproape de natura.

Apele minerale carbogazoase contin 1 gram la mie bioxid de carbon si pot fi aplicate atat sub forma de cura externa ca bai in cazi individuale sau sub forma de cura interna – cura de crenoterapie.

Apele minerale carbogazoase sunt rezultatul filtrarii apelor de adancime prin soluri vulcanice, care contin bioxidul de carbon. Acesta, astfel obtinut, va favoriza dizolvarea altor elemente continute in straturile de soluri prin care trece apa, precum calciu, magneziu,sodiu, fier, cloruri, bromuri , astfel ca, in final, apele carbogazoase vor avea o compozitie complexa si variata. 

Beneficiile unei bai minerale

Efectele terapeutice ale bailor minerale carbogazoase se bazeaza pe actiunea bioxidului de carbon si mai putin pe actiunea farmacodinamica a sarurilor minerale din compozitia apei minerale. Temperaturile folosite la baile carbogazoase se situeaza sub valorile de 34°C, sub temperatura de termoindiferenta a apei. Bioxidul de carbon se absoarbe prin piele, creste fluxul sanguin arteriolar din piele, efectul vasodilatator fiind direct proportional cu concentratia de bioxid de carbon din baia minerala.

Efectul curelor externe al baile minerale carbogazoase, este foarte complex, se bazeaza atat pe actiunea mecanica si termica, cat si pe calitatile chimice ale bioxidului de carbon, influenta sa fiind fie locala, fie postresorbtiva.

Indicatia majora a bailor cu ape minerale carbogazoase este in afectiuni cardiovasculare, indicatie bazata, in special, pe actiunea farmacodinamica a bioxidului de carbon asupra circulatiei. De asemenea baile carbogazoase au actiune calmanta asupra sistemului nervos.

Tratamentul se efectueaza zilnic, durata baii este cuprinsa intre 5-20 minute. 

Bai in izvoare carbogazoase - TusnadAfectiunile care pot fi tratate cu bai cu ape minerale carbogazoase

 Baile cu apele minerale carbogazoase sunt indicate alaturi de regimuri dietetice speciale si continuarea tratamentului medicamentos in afectiunile:

Afectiuni cardiovasculare:

- Hipertensiune arteriala stadiul l si ll sub control terapeutic; Hipertensiune arteriala secundara fara semne de insuficienta renala;

- Cardiopatii ischemice cronice, sechele dupa infartul miocardic la minim 3 luni de la episodul acut;

- Valvulopatii operate fara tulburari clinice si hemodinamice semnificative ,la minimum  3 luni de la interventia chirurgicala; insuficienta aortica/ mitrala compensata;

- Arteriopatii periferice : arteriopatia cronica obliteranta periferica stadiul l si ll , trombangeita Burgher, tulburari circulatorii periferice;

- Boli venoase cronice: stari dupa tromboflebita superficiala la minimum 1 luna dupa faza acuta,  stari dupa tromboflebita profunda la minimum 6 luni dupa faza acuta,  varice operate dupa minimum 3 luni de la interventia chirurgicala;

Boli dermatologice : psoriazis, eczeme cronice. Sunt folosite pentru efectele lor asupra circulatiei periferice, indicate in afectiunile dermatologice insotite de tulburari circulatorii cutanate;

Afectiuni reumatice : reumatismul cronic degenerativ ( artroze), inflamator ( in afara puseelor acute ), reumatismul abarticular;

Afectiuni ginecologice : anexite, metroanexite, unele forme de sterilitate(mofeta in aplicatie locala). Apele minerale carbogazoase produc hiperemia superficiala a tractului vulvovaginal si de asemenea modifica receptivitatea centrilor sexuali;

Afectiuni ale sistemului nervos central si periferic : sechele hemiparetice, hemiplegice dupa acidente vasculare cerebrale la minimum 6 luni dupa accident, radiculite, poliradiculonevrite, stari astenice, reactii nevrotice. 

Dispunand de peste 40 izvoare cu ape minerale, Baile Tusnad constituie o statiune ideala pentru tratarea afectiunilor de mai sus,  prin curele cu bai minerale carbogazoase, beneficiind de baza de tratament.

 

Referinte

1.     Delia Cinteza.Recuperarea medicala. Termoterapia,  Editura Vox Bucuresti, 2003.

2.     Munteanu Constantin. Ape minerale terapeutice, Editura Balneara Bucuresti,  2013

3.     Munteanu, Constantin, Cinteza Delia – Cercetarea ştiinţifica a factorilor naturali terapeutici, Editura Balneara, ISBN 978-606-92826-8-7, 2011.

4.     Cura Balneoclimatică- indicaţii şi contraindicaţii. Ministerul Sanatatii, Editura Medicala, Bucuresti, 1986.

 Daca iti plac articolele de pe portalul despreSpa.ro, intregistreaza-te la newsletter aici

Articole similare


Thalassoterapia - atingerea vindecatoare a marii

Pe langa o portie binemeritata de relaxare, cateva zile la mare constituie o adevarata terapie in sine ce vine la pachet si cu un bronz seducator, amintiri frumoase si voie buna....
Thalassoterapia - atingerea vindecatoare a marii - Terapii balneo

Beneficiile terapeutice ale salinei pentru intreaga familie

Salinoterapia sau speleoterapia reprezinta un mijloc de tratament alternativ pentro o lista lunga de afectiuni, la aerosolii sarati putandu-se expune atat adultii, cat si copii sau batranii. ...
Beneficiile terapeutice ale salinei pentru intreaga familie - Terapii balneo

Namolul – balsamul negru cu proprietati vindecatoare (partea II)

Doriti sa folositi namolul pentru a obtine o piele frumoasa, pentru a combate celulita sau pentru a elimina retentia de apa?...
Namolul – balsamul negru cu proprietati vindecatoare (partea II) - Terapii balneo


Ambasador in Romania


Partener media in Romania


Afli toate noutatile SPA & Wellness!
In plus primesti gratuit 5 ebook-uri!harta
banner

Cadoul perfect

" Sunt sefa Comitetului de Parinti la clasa a VIII-a A si am avut o idee pe care as vrea sa o impartasesc cu toti ceilalti ..."

Monica Blaga , Cluj-Napoca

Voucherul despreSpa este cadoul perfect pentru mine!

" Intr-un moment cu multa tensiune si stress, frustrari acumulate dar mai ales dupa multa multa munca, am primit un voucher ..."

Roxana Penciu , Bucuresti

O experienta placuta!

" Am primit cadou un voucher in valoare de 200 lei si a doua zi am intrat pe site pentru a vedea centrele partenere in care ..."

Holban Codruta , Bucuresti

E minunat ca le putem folosi oriunde in tara

" In primul rand vreau sa multumesc echipei despre spa.ro pentru articolele interesante, de unde am invatat multe lucruri si ..."

Lavinia Vlahu , Brasov

Email-voucher spa, super cadou – foarte tare surpriza!

" Ieri a fost ziua mea de nastere. Mi-am luat o zi de concediu, fara un program, vroiam doar sa ma relaxez. La prima ora am ..."

Mariana Daviduta , Craiova

BaliSpa- Cornu

" Am fost la BaliSpa - Cornu; recomand cu mare drag ... locatia superba, oameni minunati, servicii de 5*. Am beneficiat de un ..."

Daniela Ganea , Bucuresti

Gift Card

" Buna ziua, Fiind ziua de nastere a unei persoane foarte dragi familiei,ma gandeam ce cadou/surpriza i-ar aduce un zambet si ..."

Corbu , Bucuresti


Recent inregistrate