/
/
Acupunctura – Vindecare, Armonie, Evoluție Personală

Acupunctura - Vindecare, Armonie, Evoluție Personală

Ultima actualizare în 23 Feb 2023
|
Acupunctura – Vindecare, Armonie, Evoluție Personală

Acupunctura - Vindecare, Armonie, Evoluție Personală
Acupunctura – Vindecare, Armonie, Evoluție Personală

Ce este acupunctura?

Ce este Acupunctura? Mulți au auzit de ea, dar puțini știu ce este cu adevărat. Unii ar spune că este o metodă de vindecare ce presupune a băga ace în piele. Din păcate numele de acupunctură duce într-adevăr atenția către ideea de ac în piele. Dar de fapt acupunctura este mult mai mult de atât. Acupunctura este un sistem de vindecare care presupune întâi înțelegerea ființei umane pe baza unui sistem și structuri energetice deosebit de complexe.

Teoria din spatele acupuncturii și cum funcționează

Teoria generală spune că există acest sistem energetic caracterizat de prezența unor meridiane sau canale prin care curge energia și care menține un echilibru în funcționarea organismului uman. în momentul în care acest sistem energetic nu mai funcționează cum trebuie deoarece energia este blocată sau poate calitatea energiei din unul sau mai multe meridiane sau organe energetice este alterată, atunci pot să apară boli.

Ce este însă foarte interesant în cazul acupuncturii este că ea recunoaște ființa umană nu doar la nivel fizic, ci înțelege și integrează atât în diagnostic cat și în tratament și partea mentală, emoțională și spirituală. Sănătatea nu este definită doar ca fiind absența bolii la nivel fizic, ci este definită ca fiind echilibru și armonie pe toate planurile, inclusiv cele dincolo de nivelul fizic. De exemplu, dacă cineva este anxios sau depresiv sau suferă de insomnii, atunci acestea sunt considerate dezechilibre care pot fi identificate, diagnosticate și rezolvate cu acupunctură chiar dacă nu există nimic structural defect.

Beneficiile Acupuncturii

Există foarte multe beneficii care derivă din faptul că acupunctura este o metodă al cărei principiu de funcționare este să încurajeze mijloacele proprii de vindecare ale organismului. Acesta este motivul pentru care ea nu are efecte secundare, deoarece organismul știe exact unde să acționeze și să-și dozeze perfect intervențiile hormonale și de neurotransmițători.

Deși este de departe cea mai bine studiată și documentată științific dintre toate ramurile de terapii complementare, știința a demonstrat din nou și din nou că ea funcționează, dar nu a elucidat încă cum anume. Ce este cert însă, este că acupunctura are o serie de beneficii extraordinare atât pe plan fizic cât și pe plan mental, emoțional și spiritual.

Pe plan fizic ea poate fi benefica într-o gamă extrem de largă de afecțiuni. E mai ușor de definit la ce nu este eficientă: în general afecțiunile structurale care necesită o intervenție chirurgicală directă rămân apanajul medicinii clasice. 

Dincolo de asta, însă, acupunctura poate să optimizeze și de multe ori să vindece aproape orice, iar asta deoarece este în puterea organismului să își activeze propriile mecanisme de vindecare și recuperare.

Afecțiuni tratate de acupunctură

Managementul durerii

Unele dintre cele mai frecvent tratate afecțiuni includ: dureri; 

Acestea pot fi dureri musculare cum ar fi dureri de spate lombare, cervicale, etcetera, dar și dureri de ciclu, dureri de cap, dureri articulare, orice fel de dureri de tip inflamator, precum și dureri de organe, cum ar fi dureri digestive de tip intestinal, dar și dureri de tip distensie cum pot să fie întâlnite în zona ficatului și colecistului, abdomenului, etc

Insomnii

Insomniile sunt o gamă de afecțiuni extrem de deranjante și care pot ușor să scoată din funcție un om, atât fizic cat și mental. Nu doar că acupunctura tratează cu succes insomniile, dar o face fără a crea dependență, și ca în aproape toate cazurile, o face ajungând la cauză, grație unui sistem de înțelegere profundă a fiziologiei și patologiei care stă la baza funcțiilor și disfuncțiilor organismului. 

Adresând cauza, acupunctura este în stare să vindece de cele mai multe ori insomniile, astfel încât ele să nu mai revină și să nu mai fie nevoie de nici un fel de tratament, nici măcar de acupunctură.

Afecțiuni digestive

Frecvent sistemul digestiv poate să sufere de niște disfuncții care nu pot fi catalogate foarte clar, cu o cauză bine definită, și cu atât mai mult cu un tratament care să rezolve definitiv problemă. Acupunctura este recunoscută pentru abilitatea de a rezolva probleme dificile, pornind de la sindromul de colon iritabil și continuând cu gastrită, ulcer gastric, dischinezie biliară, intoleranțe digestive, etc

Afecțiuni ginecologice

Acupunctura este deosebit de utilă și eficientă în a trata probleme de genul dureri la ciclu, ciclu menstrual neregulat, menstruație excesiv de abundentă, chisturi ovariene, sindrom premenstrual, bufeuri de premenopauza, etc

Infertilitate

Unul dintre cele mai recente motive de faimă ale acupuncturii sunt studii științifice care arată abilitatea aceste științe de a dubla rata de succes a fertilizărilor in vitro. Dar capacitatea ei nu se oprește aici. 

Ea poate fi utilă în a normaliza grosimea endometrului, a regla ovulația, a restabili echilibrul hormonal necesar fertilității, precum și a trata cu succes cupluri care suferă de infertilitate de cauză necunoscută de către medicina clasică. 

Acupunctura are de oferit inclusiv în zona de infertilitate masculină. în acest caz ea poate îmbunătăți motilitatea spermatozoizilor, creșterea vitezei lor în cazul spermatozoizilor lenti, precum și micșora procentul de malformații ale spermatozoizilor.

Long Covid

Aceasta este poate cea mai nouă adiție la lunga listă de afecțiuni care s-au demonstrat a răspunde foarte pozitiv la un tratament cu acupunctura. 

Chiar dacă medicina clasică are probleme în a înțelege motivele pentru care diverși indivizi pot să rămână cu complicații post Covid, abordarea extrem de individualizată atât pe partea diagnostica cât și pe parte intervențională a acupuncturii permite acesteia să aibă rezultate excepționale în ajuta acești pacienți să revină la o stare de sănătate optimă.

Tot din planul fizic putem să mai enumerăm aici îmbunătățirea imunității, ameliorarea sau rezolvarea problemelor respiratorii de tip astm bronșic, a problemelor cardiace câtă vreme ele nu țin de modificări structurale ale inimii sau valvelor cardiace, precum și a multor altor afecțiuni, care nu pot fi listate toate aici.

Facilitarea vindecării naturale

În plan emoțional acupunctura este un instrument deosebit de puternic, atât pentru a înțelege, diagnostica dar și a trata cu succes o gamă foarte largă de suferințe. 

Acestea pot include anxietate, depresie, atacuri de panică, dar și suferințe emoționale mai puțin acute dar extrem de frecvente. Pentru a înțelege la ce ne referim în această categorie, trebuie să ne reamintim că scopul acupuncturii nu este unul de a rezolva probleme, nu acesta este focusul ei, deși o face cu mare succes. 

Focusul acupuncturii este de a optimiza funcționarea, pornind de la premisa că starea naturală a ființei umane este una de armonie și echilibru și sănătate, atât pe plan fizic cat și pe plan mental, emoțional și spiritual. Exact aceasta abordare precum și înțelegerea foarte profundă a funcționării psihicului uman integrat cu fizicul permite acupuncturii să fie folosită inclusiv pentru dezvoltare personală la nivel emoțional. 

Asta înseamnă că acupunctura poate fi folosită pentru rezolvarea unor traume din copilărie, pentru creșterea self-esteem-ului, scăderea autocriticii, creșterea sentimentului de pace interioară și de wellbeing. 

Acupunctura pe plan mental si spiritual

Pe plan mental acupunctura poate fi utilă în a îmbunătăți memoria, capacitatea de învățare și absorbție de informație nouă, flexibilitate mentală, optimizare a abilităților de decizie și orientare, precum și o claritate mentală mai bună.

Când vorbim de planul spiritual nu facem aici referire la ceva de tip religios, ci mai degrabă vorbim despre orientare, direcție, claritate în viață, și aliniere la propria identitate. Deși planul acesta este poate cel mai subtil dintre toate cele atinse de acupunctură, frecvent suferința umană vine dintr-o lipsă de direcție sau de aliniere cu ce este cu adevărat prețios pentru noi. Acupunctura ne permite o mai mare claritate, conștientizarea profundă a ce ne reprezintă, a cine suntem, care este calea noastră în viață cu care să simțim că rezonăm. 

Nu în ultimul rând, acupunctura ne permite să ne asumăm toate acestea, prin a cultiva încrederea în sine și curajul de a spune ce gândim și a fi autentici. Experiența a arătat cat de profunde și semnificative pot fi schimbările derivate din această realiniere la cine suntem cu adevărat.

Cum se realizează Acupunctura

Procesul de diagnosticare

Ca orice proces medical, și aici primul pas este diagnosticul. Modul în care se procedează poate să difere într-o anumită măsură de la un terapeut la altul. Unii acupunctori preferă să facă un diagnostic complet de la prima ședință. Alții prefera sa segmenteze procesul de diagnostic în mai multe ședințe în paralel cu tratamentul. 

Partea de diagnostic din acupunctură include în mod tradițional patru piloni. 

I. Primul este anamneza, discuția cu pacientul în care se trec în revistă simptomele cu care acesta vine. Acest pas poate să pară similar cu anamneza făcută de către un medic de medicină clasică. Dar aici se termina similitudinile. 

II. Următorul pilon de diagnostic din acupunctura este reprezentat de diagnosticul limbii. Terapeutul va examina limba pacientului și va nota o serie întreaga de parametri precum peliculă, crăpături, forma limbi, volumul, etc. Una dintre premisele acestui tip de diagnostic este că diversele organe interne au o proiecție pe o anumită zonă din limba, iar diferitele modificări ale limbii, deviații de la normal, asociate cu diversele zone corespunzătoare diverselor organe pot indica dezechilibre la nivelul acestora.

III. Alt pilon de diagnostic extrem de tipic acupuncturii este diagnosticul pulsului. Terapeutul va lua pulsul pacientului dar nu la modul în care să ia pulsul în medicina clasică. În medicina chineza se ia pulsul la trei poziții de la fiecare încheietura a mâinii, rezultând astfel în șase poziții, fiecăreia corespunzându-i o pereche de organe.

Pulsul nu va fi examinat doar din perspectiva frecvenței cardiace, ci dintr-o perspectivă mult mai complexă în care sunt luate în considerare aspecte precum grosimea arterei, tensiunea de la nivelul peretelui arterial, dinamica undei de puls, etc. Prin evaluarea acestor calități și asocierea lor diverselor organe corespunzătoare diverselor poziții unde este examinat pulsul, terapeutul poate identifica o serie întreaga de dezechilibre la nivelul organelor interne. Această metodă de diagnostic este considerata fi cea mai complexă și dificilă din tot arsenalul medicinii chineze și ia ani de zile pentru a fi stăpânită.

IV. Ultimul pilon de diagnostic este examenul fizic, și și aici procedura va fi foarte diferită de cea din medicina clasică. Terapeutul va examina diverse zone de pe corpul pacientului, forma, textura și culoarea pielii, poate palpa diverse zone cu accent pe traseul diverselor meridiane care traversează aria cutanată, sau poate palpa diverse puncte de acupunctura pentru a vedea dacă sunt dureroase.

Nu este obligatoriu ca un terapeut să parcurgă toți acești piloni de diagnostic. Diferiți terapeuți au preferințe și înclinații către unul sau altul dintre factorii de diagnostic, deși în cazuri de diagnostic dificil de cele mai multe ori se vor parcurge toate cele patru etape.

Este de menționat că în partea de anamneza, acei terapeuți care au acces la partea de acupunctură care înțelege și tratează zona emoțională și spirituală, vor duce discuția într-un mod care are multe nuanțe de psihoterapie.

La ce să te aștepți într-o ședință de acupunctură

E de așteptat să discutăm despre toate aspectele vieții noastre, nu doar de cel fizic. E de subliniat încă odată faptul că acupunctura este o medicină holistică, care vede ființa umană în ansamblul ei, înțelegând că partea mentală, emoțională și spirituală sunt la fel de mult componente din ființa umană precum este și cea fizică. De fapt tocmai această înțelegere a legăturii intrinseci și extrem de profundă între toate aceste dimensiuni ale ființei umane este cea care permite vindecarea multor afecțiuni care eludează medicina clasică. Motivul este tocmai deoarece acupunctura recunoaște cauzele emoționale ale unor afecțiuni fizice, practic mecanismul de somatizare al unor emoții care nu au fost procesate cum trebuie.

Tratamentul acupuncturii în ansamblu

Odată stabilit un diagnostic inițial, se purcede la tratament. 

O ședință de acupunctura este de obicei împărțită în două părți: 

  • în prima parte este o discuție în care se urmărește evoluția de la ședința anterioară, ce s-a modificat, ce nu s-a modificat, ulterior terapeutul ajustând tratamentul. 
  • în a doua parte a fiecărei ședințe se efectuează tratamentul propriu-zis, în care terapeutul pune ace în diverse puncte de acupunctura sau interacționează cu punctele și meridianele de acupunctură în diverse alte moduri. 

Acestea pot să includă: 

  • moxibustie – un proces prin care se aplică căldură pe puncte de acupunctură; 
  • ventuze, de asemenea aplicate pe anumite puncte sau meridiane de acupunctură; 
  • electrostimulare – fie efectuată direct pe piele pe puncte de acupunctura, fie cu ajutorul unor electrozi fixați de aceea care sunt introduse în puncte de acupunctura pentru stimularea adițională.

În mod tipic, pacientul va sta cu acele aproximativ 20-30 de minute, după care terapeutul scoate acele și pacientul pleacă acasă.

Între ședințele de acupunctură se recomandă pacientului să fie foarte atent la ce simte, atât ca răspuns la nivel fizic cât și ca stări emoționale. 

Frecvența ședințelor variază în funcție de stilul fiecărui terapeut. Terapeuții instruiți în stilul chinezesc vor alege să efectueze ședințe cu o frecvență ridicată (3-5 sedinte pe saptamana). Terapeuții instruiți în Japonia sau alte țări de multe ori vor prefera o frecvență de o ședință pe săptămână. Frecvență redusă a ședințelor are avantajul faptului că permite organismului să proceseze tratamentul până la următoarea ședință și permite terapeutului să adapteze mai bine tratamentul în funcție de reacția generată. De asemenea are un risc mult mai scăzut de a copleși pacientul.

5 Tipuri de Acupunctură

  1. Acupunctura Chineză Tradițională

Deși originea acupuncturii este în China, stilul chinezesc practicat actual nu reflecta cu adevărat valorile culturii chineze, ci mai degrabă valorile promovate după 1949 în China, odată cu venirea comunismului. Acupunctura istoric întotdeauna a pus accentul pe individ în cel mai profund și specific mod posibil, deoarece încă de la începuturile sale a pus mintea, emoțiile și spiritul pacientului pe primul loc. 

Evident că aceasta abordare este diametral opusă cu ideologia comunistă. Asta s-a reflectat în cum a fost permis să fie predată și practicată acupunctura în China după venirea regimului comunist la putere. Acest stil de acupunctura este caracterizat de folosirea unor ace lungi, mari și groase, ace multe, introduse adânc, și cu un grad de durere foarte evident. Principiul din spatele acestei abordări este de a putea trata câți mai mulți pacienți per unitate de timp, deoarece în China postcomunistă s-a creat un mare deficit de terapeuți acupunctori raportat la populație. 

Partea de dialog sau de contact emoțional este aproape inexistentă în acest stil.

  1. Acupunctura Japoneză

Ca și cu multe altele, japonezii au preluat acupunctura de la chinezi și au rafinat-o. Stilul japonez este asociat cu precizie, rafinament, subtilitate și eleganță. Se folosesc ace puține, foarte subțiri, se pune accent pe precizia localizării punctelor și pe confortul pacientului. De cele mai multe ori în acest stil pacientul nici măcar nu va simți când acul a pătruns în piele. Abordarea pacientului este mult mai individualizată, și contextul de tratament în care pacientul este singur în cameră deschide posibilitatea abordării planurilor mai profunde – mental, emoțional și spiritual. 

Dezavantajul acestui stil de acupunctura este că este un serviciu din gama Premium, cu un grad de succes terapeutic mai ridicat, un confort al pacientului semnificativ mai mare, ședințe mai rare, dar preț pe ședință mai mare.

  1. Acupunctura Auriculara

Este considerată un Microsistem, deoarece ea nu funcționează pe bază de meridiane de acupunctură, iar punctele de acupunctură de pe ureche sunt mai degrabă puncte reflexogene. 

Din acest punct de vedere acest stil este considerat mai degrabă un apendice al acupuncturii, deoarece nu se folosește de corpul de cunoaștere de fiziologie și patologie din medicina chineză. Abordarea este mai mult simptomatica, țintită pe a obține niște rezultate pe termen scurt și direct, fără a pune accent pe identificarea cauzei sau rezolvarea acesteia. 

Acest stil poate fi o adăugire foarte utilă la acupunctura clasică, deoarece are aplicații foarte utile și rapide inclusiv pe pofta de mâncare, metabolism, lăsatul de fumat, etc. Practicat de sine stătător însă, acest stil devine foarte limitat în înțelegere și rezultate pe termen lung.

  1. Acupunctura karmică 

Este un stil de acupunctură extrem de rar în care se îmbină două ramuri ale înțelepciunii și metafizice chineze: astrologia chineză și acupunctura. 

Premisa acesteia este ca harta astrologica natală ne poate indica lecțiile de viață, predispozițiile la diverse boli, precum și legătura între acestea două. Altfel spus, premisa acestei metode este că dacă noi ne învățăm lecțiile karmice vom ajunge la un grad de echilibru și sănătate foarte profund. 

Metoda se bazează pe abilitatea de a traduce harta astrologică chineză într-un diagnostic și un tratament de acupunctură care să faciliteze transformarea și vindecarea la cel mai profund nivel. 

Beneficiile acestui stil sunt profunzimea deosebită, care facilitează transformări extrem de profunde la nivel emoțional și spiritual și facilitează manifestarea potențialului individului respectiv. 

Dezavantajul acestui stil este că necesită din partea pacientului inteligența emoțională și disponibilitatea de a revizita și vindeca capitole dureroase din trecutul său, înțelegând că rezolvarea acestor traume va permite și manifestarea propriului potențial.

  1. Acupunctura Cosmetică

Este o zonă din acupunctura care vizează anumite mici probleme cutanate precum riduri, piele lăsată, acnee, tonus scăzut al pielii, vitalitate scăzută, aspect de piele bătrână, dar și alte probleme precum varice, tendința la face vânătăi ușor, etc.

Este Acupunctura potrivită pentru tine?

Dacă îți dorești o metodă de vindecare care să țină cont nu doar de organele tale și fizicul tău ci și de acele aspecte care te fac cu adevărat om, dacă îți dorești o metodă de vindecare lipsită de efecte secundare, ce se folosește de amplificarea și activarea abilității propriului organism de a se repara singur știind exact unde și cum să intervină, atunci – DA! – acupunctura este pentru tine.

Limitările acupuncturii

Acestea fiind zise, este cazul să menționăm și limitările acupuncturii. Ea nu este un panaceu. Nu în orice situație acupunctura este metoda ideală de tratament. Cazuri precum accidente auto, oase rupte, patologii structurale ce necesită intervenție chirurgicală, medicină de urgență – în toate acestea medicina clasică este mult mai indicată pentru intervenție decât acupunctura.

Altă limitare a acupuncturii este viteza de livrare a rezultatelor. Caracteristica abordării în acupunctură este că urmărește în principal cauza. Deși se pot face tratamente inclusiv simptomatice cu acupunctura, de obicei medicina clasică va oferi tratamente simptomatice mai rapide și mai eficiente, chiar dacă cu efecte secundare importante, și fără să atingă neapărat cauza. Prețul plătit pentru a rezolva cauza unei afecțiuni este faptul ca terapia prin acupunctură se va întinde în mod tipic pe o perioadă mult mai lungă de timp decât un tratament care vizează doar simptomele. Desigur, avantajul este că odată rezolvată problema din rădăcină, nu va mai fi nevoie de tratament, nici cu medicamente și nici cu acupunctură.

Ce este foarte important de menționat este că acupunctura și cu medicina clasică pot fi în multe cazuri folosite complementar, fără a se exclude una pe cealaltă ci mai degrabă fiecare vizând o direcție foarte specifică. În multe cazuri de exemplu, medicina clasică poate fi folosită pentru managementul simptomelor, făcând pacientului rost de timpul necesar pentru ca acupunctura să ajungă la cauză și să o rezolve.

Concluzie

Cel mai mare dezavantaj al acupuncturii în acest moment, în special în România, este că e foarte puțin cunoscută de public, în special în comparație cu alte țări mai dezvoltate din occident, dar și din orient. în alte țări acupunctura este integrată atât în sistemul spitalicesc cat și în sistemul de asigurări de sănătate, și frecvent recomandate de medici. In România ea este aproape necunoscută, deși recunoașterea ei este în creștere și la noi. 

Dar iată că tu citești acest articol acum și tocmai ce ai adăugat încă o persoană la lista celor care află despre beneficiile acestui sistem de vindecare care a trecut proba timpului de peste 2500 de ani. Ce zici, e cazul să te bucuri și tu de beneficiile pe care ea ți le poate oferi?

Dr. Octavian Sbârnā, specialist Acupunctura, consultant Feng Shui si Astrologie Chineza

Cu drag,

Dr. Octavian Sbârnā

Specialist Acupunctura, consultant Feng Shui si Astrologie Chineza

Email: office@desprespa.ro
Acupunctura – Vindecare, Armonie, Evoluție Personală
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊

Hai în comunitate!

Dr. Octavian Sbârnā

Dr. Octavian Sbârnā

Specialist Acupunctura, consultant Feng Shui si Astrologie Chineza

Prenume
Mail

Articole similare

Boluri tibetane – tipuri, utilizari, beneficii
Boluri tibetane - tipuri, utilizari, beneficii
Sanatatea coloanei vertebrale – sanatatea ta
Sanatatea coloanei vertebrale - sanatatea ta
9 Terapii alternative și complementare cu eficienta dovedita in mii de ani
9 Terapii alternative și complementare cu eficienta dovedita in mii de ani

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *