04 ian 2018 ![]() Este o statiune balneoclimaterica de interes local, caracterizata de prezenta a numeroase izvoare de apa minerala, de emanatii mofetice de bioxid de carbon, precum si de frumusetea peisajului.
Dintre factorii balneari locali, apele minerale au cel mai important rol. Izvoarele Bailor Varpad (Poiana Transilvania) se folosesc in cura interna (Izvorul Vasas sau Izvorul feruginos), precum si in cura externa. Izvorul Vasas cu o apa minerala bicarbonatata, clorurata, sodica, calcica, feruginoasa, carbogazoasa, bromurata si sulfuroasa, iar Ibolya, cu gustul cel mai placut dintre toate izvoarele statiunii, are o apa bicarbonatata, magneziana, sodica, bromurata, feruginoasa..
Izvorul Seyke, cu apa bromurata, bicarbonatata, sodica, clorurata, carbogazoasa, hipotona, se foloseste in cura interna.
Exista si izvoare cu ape minerale carbogazoase, sodice, calcice pentru folosirea in cura externa.
Apele minerale au indicatie, sub forma de cura externa, in urmatoarele afectiuni cardiovasculare: hipertensiune arteriala stadiul I si II sub control terapeutic; boli vasculare periferice: sindrom Raynoud, acrocianoza, livedo reticularis; insuficienta mitrala sau aortica; insuficienta venoasa cronica asociata, boala ocluziva aterosclerotica a membrelor inferioare.
Sunt recomandate si in afectiuni ale aparatului locomotor: boli reumatismale, degenerative, abarticulare; boli profesionale; neurastenia
Exista si izvoare recomandate in cura interna in:
- afectiuni digestive: boala ulceroasa/ gastritele (Imola, Ibolya, Mogyoros) si unele afectiuni hepato-biliare (Imola, Jordan)
- pentru stimularea functiei renale (Vasas)
- anemii (Vasas, Mogyoros)
Mofetele sunt in numar de 3, grota Puturoasa si mofetele amenajate din centrul statiunii si cea de la Baile Csiszar. Indicatia majora a mofetelor: profilaxia secundara si recuperarea unor boli cardiovasculare
Apele minerale au rol si in profilaxie la persoanele cu forme de risc pentru boli cardiovasculare
1.Sindrom dislipidemic
2.Obezitate
3.Conditii de viata si de munca stresante
4.Tensiune arteriala cu valori oscilante
5.Fumatul
6.Antecedente heredocolaterale
Eficacitatea curei balneare depinde in mare masura de a stabili corect momentul optim al aplicarii acesteia si de alegerea cea mai potrivita a statiunii in functie de profilul clinic al individului.
Dr. Gabriela Dogaru
Articolul a aparut in Revista SPA & Wellness Romania nr. 7.
Spune si parerea ta
Articole similareRomania - factori naturali de cura si destinatii spaAtunci cand vine vorba de factori naturali de cura, putem spune ca tara noastra este un loc binecuvantat de natura. Multitudinea de izvoare termale si minerale, lacurile terapeutice, mofetele, salinele, lacurile cu namol natural, plantele de leac sau zonele cu aer ionizat sunt doar cateva exemple de factori naturali de cura care fac ca Romania sa fie o destinatie spa de exceptie....![]() Terapia cu...aerCand spunem tratamente in statiuni balneare, cel mai adesea ne gandim la tratamente cu namol, bai, cura cu apa de izvor, mofete si alte terapii binecunoscute ce folosesc fatorii naturali de cura....![]() Beneficiile apei sarate de la Centrul Medical SanconfindSe stie din timpuri stravechi ca izvoarele de apa au reprezentat o sursa de viata si de energie pentru oricine a incercat sa le valorifice, fie prin tratament, fie prin consumul obisnuit....![]() |
![]() Ambasador in Romania
Partener media in Romania
![]() ![]() ![]() ![]() Recent inregistrate
|