SPA si Wellness - DespreSpa.ro
 
Despre noi  |   Contact  |   Newsletter

 

Auditul stresului

Translate 
  Etichete: afectiuni , stres , cu , c

06 noi 2013

Auditul stresuluiDefinim stresul ca pe o stare de tensiune dinamica, creata atunci cand raspunzi la diverse presiuni pe care le percepi fie din exterior, fie din interior. Aceste presiuni si cereri se acumuleaza pana cand este declansat stresul, respectiv hormonii acestuia – adrenalina si cortizolul. In graficul alaturat, persoana priveste catre factorii externi care pot modela starea de spirit a fiecaruia. Felul in care interpretam o situatie determina felul in care ne raportam la aceasta din urma.

Atunci cand „Presiunile si obligatiile” (interne sau externe) scapa de sub control, stresul este fie prea intens, fie prea frecvent, fie dureaza prea mult. Stresul se face simtit printr-o serie de simptome fizice si mentale, care se transforma, la randul lor, in alte presiuni si obligatii.  Atunci cand adrenalina si cortizolul sunt eliberati in cantitati mult prea mari, apar afectiunile specifice diverselor sisteme ale organismului (vezi grafic).

In ceea ce priveste legatura dintre stres, factorii care il cauzeaza si performantele de la locul de munca, este relevanta urmatoarea clasificare, numita si Auditul stresului (feluri in care stresul se poate manifesta la locul de munca):

· Burnout – epuizarea resurselor fizice sau psihice in incercarea de atingere a unui obiectiv. Stresul contribuie semnificativ la aparitia unui burnout care va duce, in cele din urma, fie la absenteism, fie la prezenteism.

· Epuizare fizica – angajatii se prezinta la locul de munca, dar nu lucreaza cu randament maxim din cauza unor afectiuni (raceli, gripe, migrene, diabet, boli cardiovasculare, probleme digestive).

· Epuizare psihica – angajatii se prezinta la locul de munca, dar nu lucreaza cu randament maxim din cauza unor probleme de ordin psihic (anxietate, depresie, lipsa de concentrare etc.). Un angajat care se confrunta cu astfel de probleme va avea dificultati in luarea deciziilor si indeplinirea in timp util a sarcinilor de la locul de munca.

· Factori perturbatori – angajatii nu pot da randament maxim din cauza unor factori care le distrag atentia la locul de munca (lipsa de cooperare a membrilor echipei, politica firmei, conflicte cu superiorii, restructurari, schimbari majore in companie etc). Majoritatea factorilor perturbatori cauzeaza stres si creeaza probleme de concentrare si gandire care vor duce ulterior la o scadere a productivitatii personale.

· Problemele personale – angajatii nu pot da randament maxim din cauza unor probleme prezente in viata personala (cu copiii, mediul de acasa, transportul pana la serviciu, dificultati in casnicie, probleme financiare etc.). Cu cat este mai grava problema personala, cu atat mai insemnata va fi si lipsa de concentrare a angajatului.

Surse: http://www.stressdirections.com Daca iti plac articolele de pe portalul despreSpa.ro, intregistreaza-te la newsletter aici

Articole similare


Programele Corporate Wellness din ipostaza angajatului

Dupa cum aminteam si in articolele precedente pe aceasta tema, programele Corporate Wellness indeplinesc doua functii de baza: in primul rand, imbunatatirea moralului, productivitatii si a sanatatii angajatului; totodata, prin implementarea unor activitati de relaxare in companie se realizeaza economii masive la capitolul „cheltuieli de sanatate”....
Programele Corporate Wellness din ipostaza angajatului - Wellness la locul de munca

Viata corporatista versus viata de familie. Rezolvarea cazului X

...doar afirmăm, confirmăm şi informăm. De asemenea, rândurile de mai jos sunt construite în jurul unui caz real....
Viata corporatista versus viata de familie. Rezolvarea cazului X - Wellness la locul de munca

Uleiurile volatile complexe – stimulatori eficienti ai vanzarilor si a negocierilor

Мultilateralitatea uleiurilor volatile complexe, de la profilaxia sanatatii si utilizarea in cosmetica pana la utilizarea lor in fitofarmacologie, se discuta pe larg. ...
Uleiurile volatile complexe – stimulatori eficienti ai vanzarilor si a negocierilor - Wellness la locul de munca


Ambasador in Romania


Partener media in Romania


Afli toate noutatile SPA & Wellness!
In plus primesti gratuit 5 ebook-uri!harta
banner

Cadoul perfect

" Sunt sefa Comitetului de Parinti la clasa a VIII-a A si am avut o idee pe care as vrea sa o impartasesc cu toti ceilalti ..."

Monica Blaga , Cluj-Napoca

Voucherul despreSpa este cadoul perfect pentru mine!

" Intr-un moment cu multa tensiune si stress, frustrari acumulate dar mai ales dupa multa multa munca, am primit un voucher ..."

Roxana Penciu , Bucuresti

O experienta placuta!

" Am primit cadou un voucher in valoare de 200 lei si a doua zi am intrat pe site pentru a vedea centrele partenere in care ..."

Holban Codruta , Bucuresti

E minunat ca le putem folosi oriunde in tara

" In primul rand vreau sa multumesc echipei despre spa.ro pentru articolele interesante, de unde am invatat multe lucruri si ..."

Lavinia Vlahu , Brasov

Email-voucher spa, super cadou – foarte tare surpriza!

" Ieri a fost ziua mea de nastere. Mi-am luat o zi de concediu, fara un program, vroiam doar sa ma relaxez. La prima ora am ..."

Mariana Daviduta , Craiova

BaliSpa- Cornu

" Am fost la BaliSpa - Cornu; recomand cu mare drag ... locatia superba, oameni minunati, servicii de 5*. Am beneficiat de un ..."

Daniela Ganea , Bucuresti

Gift Card

" Buna ziua, Fiind ziua de nastere a unei persoane foarte dragi familiei,ma gandeam ce cadou/surpriza i-ar aduce un zambet si ..."

Corbu , Bucuresti


Recent inregistrate