/
/
Venituri ca venituri, dar cum masuram bunastarea

Venituri ca venituri, dar cum masuram bunastarea

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Venituri ca venituri, dar cum masuram bunastarea
Venituri ca venituri, dar cum masuram bunastarea

Banii nu reprezinta totul in viata, cu toate ca sunt cel mai iubit reper (alaturi de sport, sa zicem) de fiecare data cand vine vorba de masurarea eficientei, importantei si contributiei unei anumite natiuni la dezvoltarea pe plan global. Si iata ca dupa decenii intregi de PIB si PNB, specialistii au luat-o intr-o cu totul alta directie si se gandesc la o unitate pentru masurarea… fericirii.

Produsul fericirii … brut

Totul a inceput cu preocuparile lui Jeremy Bentham, filosoful englez care, in anul 1781, a incercat sa clasifice diverse actiuni prin prisma „cantitatii” de fericire pe care acestea o produc. In perioada Iluminismului, cand doctrinele religioase se voiau a fi inlocuite cu directii clare, stiintifice, Bentham a sugerat o formula de calcul a fericirii, prin alaturarea a 12 tipuri de durere (durerea simturilor, a jenei etc), respectiv 12 tipuri de placere (placerea amicitiei, a avutiei etc).

Lumea nu a primit cu foarte mult entuziasm ideile lui Bentham cu privire la bunastare, preferand sa se concentreze mai degraba pe nevoile si satisfactiile oamenilor, evaluate dintr-un punct de vedere cat mai matematic. In functie de suma de bani pe care o persoana este pregatita sa o aloce unui obiect, se calculeaza nivelul de satisfactie pe care „lucrul” in cauza il aduce in viata omului. Simplu, nu?

Si care ar fi rostul teoriei de mai sus?

Crezi sau nu, viata corporatista (si nu numai) din 2012 are mare legatura cu bucata de teorie de mai sus. Asa cum tindem din ce in ce mai mult sa ne intoarcem la produsele naturale, neatinse de mecanica impersonala a comertului, am dat dovada in ultima vreme si de o inclinatie spre emotie, in defavoarea ratiunii. Gandirea nu a fost niciodata detronata, cu toate ca ea singura nu este suficienta pentru implinirea unui ins. Mai mult, pentru ca suprasolicitatul organ numit creier sa functioneze in mod optim, acesta are nevoie (imperativ!) de odihna, de destindere, de acel „give me a break” ocazional.

Astazi, banii nu mai ajung. Oameni cu cariere de invidiat si prea putine griji din punct de vedere financiar se confrunta cu depresii si diverse alte tulburari psihice din cauza neimplinirii pe partea emotionala. Sfatul nostru? Echilibreaza cele doua tabere. Iar daca ai mai multi angajati in subordine, foloseste-ti puterea intr-un scop nobil. Investeste in starea de bine a coechipierilor tai si rasplata va veni de la sine.

Ce iti propunem?

Pe langa salariu si bonuri de masa, ofera-le angajatilor un tichet de relaxare si lucreaza cu incredere la fericirea de care vorbea Bentham. Cu salariul in mana, vor lucra bine o perioada, dupa care randamentul va scadea si in final va disparea. Gandeste-te care ar fi varianta ideala pentru firma – productivitatea constanta si/sau in usoara crestere sau suisurile si coborasurile viclene, care ar putea provoca scenarii fatale pentru companie? In schimb, angajatul echilibrat (prin programele wellness corporate despreSpa.ro, de pilda) e mult mai productiv – din partea lui, nu te vei trezi niciodata cu surpriza ca jumatate din anul financiar a constat in „concediu de odihna”. Garantam pentru aceasta afirmatie!

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *