/
/
Terapii complementare in tratarea afectiunilor sistemului nervos

Terapii complementare in tratarea afectiunilor sistemului nervos

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Terapii complementare in tratarea afectiunilor sistemului nervos
Terapii complementare in tratarea afectiunilor sistemului nervos

Articolul de astazi am ales sa vi-l prezint, dupa dialogul purtat in urma cu foarte putin timp, chiar cu unul dintre pacientii mei, afland ca mama acestuia sufera de foarte multi ani, de o afectiune necrutatoare: scleroza in placi.

Bineinteles, in acest articol voi face referire la terapii complementare utilizate cu real succes in afectiuni mai usoare decat cea mentionata putin mai sus, ca de pilda: migrene si tensiuni cauzate de stres, evitand a intra in sfera bolilor psihiatrice, ci raportandu-ma in mare asupra bolilor neurologice, precum si simptomelor de oboseala acuta si cronica, care genereaza starile de stres, asa cum le cunoastem cu totii, stiut fiind faptul ca la sfarsit de secol 20 si inceput de secol 21 stresul afecteaza 90% din populatia Terrei. 

Fiind o afectiune atat de larg raspandita pe intreg Mapamondul, este asadar imperios necesar ca acest subiect sa fie dezbatut minutios. Acest articol are menirea de a va pune in tema asupra riscurilor la care organismul Dumneavoastra este supus, urmare starilor de oboseala pe care le resimtiti.

Afectiuni ale sistemului nervos:

Migrene

Migrena este o durere de cap vasculara severa, care este resimtita mai puternic pe partile laterale ale capului, dar poate sa apara deasemenea doar intr-o singura parte. Vasele de sange de pe cap aprovizioneaza scalpul si creierul cu sange. 

Migrenele apar atunci cand aceste vase de sange se dilata si se strang, facand ca vasele sa se adanceasca si apoi sa se ingusteze rapid.

Preventia migrenelor este extrem de importanta, mai ales ca migrenele pot sa se repete ani in sir si folosirea constanta a medicamentelor poate avea efecte secundare grave.

In cazul in care stresul sau emotiile sunt cauzele migrenei, atunci, desigur, e important sa eliminati stresul din viata dvs.

Exercitiile fizice regulate (mersul pe jos, mersul pe bicicleta, inotul) si tehnicile de relaxare (yoga, meditatia), terapiile prin masaj sunt de un real ajutor.

Exercitiile fizice si relaxarea, nu numai ca reduc stresul, dar diminueaza intensitatea si frecventa durerilor de cap.

Depresia

Spre deosebire de suparare, tristete sau chiar durere, depresia este o afectiune in care persoanele afectate simt o nefericire coplesitoare, neimplinire in plan emotional. Oamenii care sunt deprimati pot avea probleme in a gandi clar si se afla in imposibilitatea de a functiona normal. 

Activitatea fizica este  benefica pentru imbunatatirea dispozitiei. Efortul fizic poate determina eliberarea de substante naturale – endorfine. Efectele endorfinelor sunt similare cu cele ale preparatelor antidepresive sau neuroleptice.

De asemenea, terapiile prin masaj pot imbunatati starea generala a persoanelor afectate de depresie, prin aceea ca pe durata sesiunii de masaj, creierul secreta endorfine, asa numitele enzime ale placerii, crescand imunitatea organismului, deci si puterea de regenerare a acestuia.

ADHD

Tulburarea de atentie a deficitului de hiperactivitate sau ADHD reprezinta o problema neurocomportamentala universala care afecteaza nu numai copiii, cat si o mare parte dintre adulti.

Unele cercetari sugereaza cauza ADHD ca fiind o deficienta genetica a anumitor neurotransmitatori. Creierul este format din milioane de celule nervoase interconectate numite neuroni. Pentru ca o persoana sa gandeasca, sa se miste, sau sa simta, acesti neuroni trebuie sa comunice unul cu celalalt. Acest lucru se intampla prin transmiterea si receptarea unor mesaje chimice numite neurotransmitatori.

In cazul acestei afectiuni, la fel ca si in cazul bolilor de sistem nervos descrise mai sus, relaxarea joaca un rol deosebit de important in functionarea corecta a organismului.

Astfel, recomand diverse activitati fizice in aer liber, precum: gimnastica yoga, meditatie, trasee montane, inotul sau daca doriti, strict terapeutic, recomand masajul de relaxare ori reflexoterapia

Bineinteles, masaje corporale precum cel cu pietre vulcanice ori masajul indian, intregesc lista terapiilor complementare pe care le-ati putea incerca.

Scleroza multipla

La nivelul sistemului nervos central se gasesc celule nervoase,localizate in creier si maduva spinarii. Un produs gras, numit mielina, inconjoara majoritatea nervilor din organism. Mielina permite nervilor sa transmita impulsuri electrice, de-a lungul neuronilor.

Scleroza multipla este o tulburare autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar se intoarce impotriva organismului. Acest raspuns autoimun provoaca stratului de protectie a mielinei inflamatii si distrugeri in diverse locuri de-a lungul sistemului nervos central. 

Simptomele intalnite sunt pierderea coordonarii musculare, afectarea vederii, amorteala sau furnicaturi in brate sau picioare, oboseala si incontinenta.

Exista nenumarate simptome in scleroza multipla, astfel:

Dereglari ale vederii

-tulburarea vederii, probleme de echilibru si coordonare a miscarilor prin pierderea echilibrului, tremor, mers instabil, ameteala, lipsa coordonarii dintre membre.

Dereglarea tonusului muscular 

-poate produce spasticitate sau o intarire a muschilor ceea ce poate afecta mobilitatea si mersul.

Dereglari ale simturilor

-furnicaturi, amorteli (parestezii) sau senzatii de arsuri pe segmente diferite ale corpului.

Oboseala

-una din cele mai comune si mai acute simptome ale sclerozei multiple.

In mod normal, afectiunile nervoase sunt tratate alopat, de catre medicul curant. Pentru fiecare afectiune in parte se prescriu tratamente medicamentoase, insa acolo unde acestea nu pot vindeca, foarte multi doctori alopati recomanda terapiile complementare si fitoterapia ca mijloace de tratare a acestor afectiuni.

Pentru stari de stres, recomandarile mele sunt urmatoarele: aromaterapie, exercitiu fizic de intensitate usoara, hipnoterapia, terapie prin masaj, tehnici de meditatie, tai chi, gimnastica, yoga, qi-gong, terapia prin muzica, zooterapia.

Dati-va voie sa descoperiti tratamentele naturiste, tratamentele alternative ca metode de tratare!

Dati-va voie sa va simtiti sanatosi!

Andrei Claudiu Simion

Specialist tehnici masaj, Consultant spa

Mobil: 0736.339.830

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *