/
/
Terapii alternative pentru bolile circulatorii

Terapii alternative pentru bolile circulatorii

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Terapii alternative pentru bolile circulatorii
Terapii alternative pentru bolile circulatorii

Afectiuni circulatorii

Acestea fac parte din categoria afectiunilor cardiovasculare, dar deoarece afectiunile legate de inima (cardio) sunt grave si mai putin tratabile prin metode alternative, vom prezenta doar afectiunile circulatorii (pentru care exista tratamente alternative) si problemele determinate de acestea.

Sistemul circulator este alcatuit din multitudinea venelor si vaselor de sange care transporta sangele dinspre si inspre inima si, odata cu el, le furnizeaza celulelor oxigenul si substantele nutritive de care au nevoie. Orice problema a acestei retele de vase de sange afecteaza calitatea activitatii lor si, implicit, a intregului organism. Iata care sunt cele mai des intalnite probleme ale aparatului circulator.

Arteroscleroza

Este o boala degenerativa a arterelor, fiind provocata de depozitele de grasime de pe peretele arterelor, care ajung sa impiedice circulatia sangelui. Arteroscleroza este provocata de cresterea nivelului de colesterol din sange (hipercolesterolemie) si, uneori, de hipertensiune.

Hipertensiunea

Reprezinta tensiunea superioara valorii maxime normale (14/9) mai multe saptamani la rand. Prima cifra a valorii tensiunii corespunde presiunii arteriale sistolice (presiunea sanguina maxima exersata asupra peretilor arterelor), cea de-a doua valoare corespunde presiun ii arteriale diastolice (presiunea sanguina minimala exersata asupra peretilor arterelor). Hipertensiunea nu are cauze particulare, dar este asociata cu diversi factori de risc: consumarea excesiva a alimentelor cu un continut ridicat de sare, o alimentatie bogata in grasimi, sedentarismul, excesul ponderal, diabetul si sexul (barbatii sunt mai expusi decat femeile).

Insuficienta venoasa

Este legata de proasta functionare a valvelor venelor care permit sangelui neoxigenat sa urce de la organele periferice catre inima. Intoarcerea sangelui se face cu greutate, sangele stagneaza si in timp altereaza peretii venelor. Principala cauza a insuficientei venoasa este ereditatea, altele fiind: o pozitie prelungita repetata– in picioare sau sezut, variatiile hormonale, sedentarismul, excesul ponderal, caldura, tocurile inalte, hainele prea stramte si fumatul.

Varicele

Sunt vene al caror diametru s-a marit. Aparitia lor este determinata de insuficienta venoasa si se manifesta la nivelul membrelor inferioare. Sangele stagneaza in vene, le da o culoare albastruie si le unfla. Varicele provoaca dureri ale picioarelor si crampe. 

Hemoroizi

Sunt dilatatii venoase, situate in jurul anulsului sau la nivelul rectului. Hemoroizii sunt foarte durerosi si, daca nu sunt tratati corespunzator, pot aparea hemoragii. Hemoroizii sunt varice ale venelor situate la nivelul anusului si in functie de localizarea lor pot fi hemoroizi interni sau externi.

Tratamente alternative ale bolilor circulatorii

Masajul este o metoda buna de imbunatatire a circulatiei sangelui, locale si generale. Masajul ayurvedic este recomandat in acest sens. Beneficiile lui sunt multiple: stimularea circulatie sanguine si limfatice, ameliorarea senzatiei de picioare grele, usurarea durerii provocate de varice, reducerea retentiei de apa etc. Si masajul tandem, lomi lomi si masajul cu bete de bambus ajuta la stimularea circulatiei sangelui. Hidromasajul este si el foarte indicat in cazul varicelor, jacuzzi fiind recomandat mai ales persoanelor care au probleme cu circulatia sangelui. 

Eficiente in tratarea bolilor circulatorii, mai exact a artritei, sunt plantele care scad colesterolul rau din sange. Printre acestea se numara: semintele de coriandru, semintele de floarea soarelui, semntele de in, usturoiul, macesele, ceaiul verde si cel negru. Efectelor binefacatoare ale fitoterapiei li se adauga si cele ale ceaiurilor din fructe. Astfel, la nivelul sistemului circulator, lamaia scade nivelul colesterolului rau si fluidizeaza circulatia sangelui, impiedicand formarea cheagurilor.

Balneoterapia si thalassoterapia sunt doua terapii foarte indicate.

Apa si sarurile de mare regularizeaza circulatia sanguine. In cromoterapie, albastrul are rolul de a stimula circulatia sangelui. Vinoterapia este deosebit de indicata proaspetelor mamici, femeilor care au probleme cu circulatia periferica sau varicele. Prin presoterapie circulatia venoasa este accentuata, iar pacientul isi simte picioarele mai usoare chiar de la prima sedinta.

De asemenea, exista si terapii practicate in cadrul unui SPA si care te pot ajuta sa iti imbunatatesti circulatia sangelui. Spre exemplu, prin efectul sau vasomotor, dusul subacval are o influenta pozitiva asupra a numeroase afectiuni cardio-vasculare: hipertensiune, ateroscleroza, insuficienta cardiaca, varice si hemoroizi. Cu toate acestea, el este contraindicat in cazul bolilor de inima grave. Si drenajul limfatic poate fi de ajutor. Sedintele de masaj limfatic amelioreaza varicele, vasele dilatate, problemele circulatorii, tesuturile congestionate sau insuficienta venoasa. 

Power Plate este o metoda de intretinere fizica indicate femeilor care sufera de insuficienta venoasa. Power Plate imbunatateste circulatia sangelui: vibratiile activeaza circulatia sangelui si contribuie la hranirea celulelor cu energie. O alta activitate fizica recomandata pentru aceste probleme este aquagym.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *