/
/
Cum tratam holistic raceala si gripa

Cum tratam holistic raceala si gripa

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Cum tratam holistic raceala si gripa
Cum tratam holistic raceala si gripa

Inceputul primaverii este perioada cea mai favorabila racelilor, in parte datorita schimbarilor de temperatura, dar si datorita toxinelor acumulate in sezonul rece, cand  ne lipsesc vitaminele si mineralele din fructele si legumele proaspete, cultivate local.

Conform filozofiei taoiste, racelile nu sunt cauzate de germeni, ci mai curand, de acumularile de mucus toxic in caile nazale, cauzat de un stil de viata nesanatos. In conceptia occidentala, gripa si raceala sunt cauzate de anumite virusuri, dar putem spune ca acele virusuri gasesc un mediu prielnic in mucusul acumulat in organism, amplificand si mai mult aceasta secretie, si inflamand caile nazale si sinusurile.

Care este diferenta intre raceala si gripa?

Desi ambele  prezinta simptome comune, exista cateva semne care te ajuta sa-ti dai seama daca te confrunti cu o banala raceala sau cu o gripa mai severa. Astfel, raceala debuteaza mai lent, cu stari de oboseala, dureri musculare, dureri de cap, stranut, urmate de cresterea mucozitatilor nazale, insa fara a provoca febra. Dimpotriva, gripa are un debut violent, cu stari febrile, frisoane, oboseala si este insotita de multe ori de tulburari digestive. Racelile pot aparea pe tot parcursul anului, pe cand gripa e mai frecventa in sezonul rece, cand organismul e mai vulnerabil.

Cum tratam raceala si gripa?

Fie ca aveti de-a face cu o raceala sau cu o gripa, exista cateva masuri care va vor imbunatati starea in care sunteti:

– beti multe ceaiuri, si multe lichide pentru a curata corpul de toxine;

– odihniti-va, dormiti mai mult decat o faceti de obicei;

– tineti regim, mancati multe fructe si legume, mai ales cele bogate in vitamina C (patrunjel, ardei rosu, portocale etc) si renuntati la alimentele ce favorizeaza mucusul (lapte de vaca, dulciuri etc);

– spalati-va nasul de cateva ori pe zi cu ser fiziologic, sau cu produse pe baza de apa de mare;

– umidificati camera in care stati;

– evitati tutunul sau locurile in care se fumeaza, intrucat fumul irita mucoasele;

Metode de prevenire si tratament prin medicina alternativa

Homeopatia

In urma unui consult de specialitate, doctorul poate prescrie cel mai bun remediu, in functie de constitutia fizica, de stilul de viata si in functie de alti parametri importanti. De regula, se poate recomanda Influenzinum pentru prevenirea gripei, mai ales in toamna si la inceput de primvara.

Un remediu foarte cunoscut este Oscillococcinum, indicat mai ales la debutul racelii. Mai putin cunoscut, dar foarte eficient este Hepar Sulfur pentru ameliorarea simptomelor cauzate de raceala si gripa. Daca raceala debuteaza dupa expunerea la frig, luati Aconitum napellus cat de repede posibil iar daca debutul a avut loc in conditii de umiditate, luati Dulcamara sau Gelsemium.

In functie de tipul de scurgere nazala, doctorul va va recomanda remedii specifice: spre exemplu, Allium cepa pentru o scurgere nazala iritanta, limpede si fluida sau Pulsatilla pentru o scurgere galbuie cu faza de congestie, Sambucus daca nasul e complet infundat etc.

Fitoterapia

Mai multe plante sunt eficiente in prevenirea starilor gripale, in special echinaceea, ginsengul, shiitake si propolisul, intrucat acestea intaresc sistemul imunitar. Pentru tratament sunt recomandate diferite infuzii care ajuta la scaderea febrei si care favorizeaza transpiratia: beti de 3 ori pe zi infuzie de coaja de salcie argintie sau cretusca, soc, tei, fruct de maces.

Aromaterapia

Masajul cu eucalipt ajuta la desfundarea sinusurilor. Pentru atenuarea durerilor musculare, adaugati in cada in care faceti baie cateva picaturi. Uleiul esential de menta desfunda sinusurile si atenueaza instant durerile in gat. Puteti sa il utilizati fie sub forma de inhalatie, acoperindu-va capul cu un prosop si stand deasupra unui bol cu apa fierbinte, fie 1-2 picaturi  diluate intr-o lingura de miere. Pentru inhalatie mai sunt indicate si uleiurile de cimbrisor, rozmarin, lavanda, intrucat acestea inmoaie mucoasa respiratorie. Pulverizati in camera uleiuri esentiale antiseptice: niaouli, lavanda, rozmarin, cimbrisor, eucalipt.

Nutritie

Pentru preventie, este recomandat sa avem o alimentatie bogata in fructe si legume crude si cereale integrale. Cand raceala sau gripa sunt deja instalate, se recomanda evitarea produselor lactate, a oualelor si a zaharului. Beti de 2-3 oi pe zi un amestec din zeama de la una sau doua lamai cu 300 ml de apa calduta, pentru dizolvarea si eliminarea mucusului din organism si eliminarea acestuia prin membranele nazale sau prin expectoratie.

Alte alimente benefice sunt: sucul de morcovi, ridichile crude, merisoarele, spanacul crud, usturoiul crud.

Scapa de raceala si gripa cu remedii naturale si bucura-te de o primavara frumoasa!

Bibliografie:

Reid, Daniel, Tao pentru sanatate, sex si longevitate, Editura Polirom, 2006

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *