/
/
Izvoare carbogazoase

Izvoare carbogazoase

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Izvoare carbogazoase

Izvoarele de ape minerale sunt o adevarata binecuvantare a naturii, datorita virtutilor curative pe care acestea le au. Iar Romania detine peste o treime din izvoarele termale si minerale din Europa, statiunile noastre balneoclimaterice fiind recunoscute pe plan international si apreciate de catre straini. Insa cati dintre noi suntem constienti de binefacerile pe care le au aceste izvoare pentru sanatatea noastra, cati dintre noi stim unde se gasesc aceste izvoare si cum sa folosim aceste ape pentru a ameliora sau preveni diferite afectiuni? 

Va invit in acest articol sa aflam cate ceva despre proprietatile binefacatoare ale apelor carbogazoase de la noi din tara. Insa mai intai este necesar sa facem distinctia intre apa minerala pe care o cumparam imbuteliata si cea naturala. 

Apa carbogazoasa imbuteliata versus apa carbogazoasa naturala

Apa carbogazoasa imbuteliata este de fapt apa de izvor la care s-a adaugat dioxid de carbon alimentar. Aceasta apa invioreaza intr-adevar sistemul nervos si stimuleaza digestia, insa poate produce anumite perturbari in organism (acumularea de nisip ce poate conduce la pietre la rinichi, balonare etc). Adevarata apa minerala carbogazoasa este cea imbogatita in mod natural cu bioxid de carbon adus din adancurile pamantului si iesit la suprafata sub forma izvoarelor.

Apele minerale carbogazoase sunt ape ce contin cel putin 1 g bioxid de carbon/litru, formandu-se prin dizolvarea in apele de infiltratie a bioxidului de carbon, care este un gaz de origine vulcanica. Apele carbogazoase pure sunt foarte rare intrucat au o mare capacitate de solubilizare a sarurilor minerale din rocile pe care le strabat în drumul lor spre suprafata. Astfel ca, in tara noastra intalnim de obicei ape carbogazoase-alcaline, alcalino-teroase, feruginoase, clorurate, sodice etc.

Statiuni cu ape minerale carbogazoase

Daca izvoarele carbogazoase pure sunt foarte rare, foarte frecvente sunt izvoarele ce contin saruri minerale dizolvate in apa carbogazoasa. Astfel de izvoare intalnim la Covasna, Biborteni,  Borsec, Buzias, Baile Tusnad, Vatra Dornei, Lipova,Sangeorz-Bai, Zizin etc.;

Beneficiile mineralelor din ape

– In curele interne, apele carbogazoase iodate sunt indicate in principal in:

  • afectiunile glandei tiroide,
  • pentru mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor si
  • mentinerea greutatii corporale.
  • In uz extern, iodul este un excelent antiseptic pe plagile cutanate, ajutind la tratamentul infectiilor si inflamatiilor. 


Apele carbogazoase bogate in fier

contribuie la mentinerea echilibrului sangvin. Fierul produce hemoglobina necesara transportului de oxigen si astfel previne oboseala, inlatura anemiile si intareste rezistenta la boli. 


Apa minerale bogata in calciu

contribuie la rezistenta tesutului osos si a dintilor. Participa in procesul de coagulare a sangelui, previne osteoporoza si poate calma durerile menstruale. 


Apele carbogazoase magneziene:

  • previn tromboflebita, ischemia cardiaca, ateroscleroza,
  • vindeca starile de contractura musculară cronica,
  • impiedica formarea depozitelor de calciu in tesuturile moi si în rinichi,
  • reduce colesterolul,
  • inlatura colicile abdominale si renale,
  • trateaza insomnia, gastrita hiperacida si ulcerul gastric.

Contraindicatii

Binenteles ca exista si contraindicatii in ceea ce priveste curele cu apa minerala carbogazoasa: 

  • nu sunt recomandate  persoanelor ce tin un regim hiposodic (fara sare), intrucat aceste ape sunt foarte bogate in sodiu.
  • Sunt contraindicate si in caz de hipertensiune arteriala si femeilor ce sufera de retentie de apa.  

Surse: http://www.infoghidromania.com/baile_tusnad.html, http://experience-romania.ro/Factori_Terapeutici, http://www.inrmfb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=63, http://www.vatra-dornei.info/prezentare-statiune/statiunea-vatra-dornei.html

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *