/
/
SPA Design

SPA Design

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
SPA Design
Echilibru, eleganta, design si functionalitate sunt cateva dintre premisele de la care se pleaca, atunci cand se gandeste proiectul decorativ al unui spa. Deciziile intr-o directie sau alta implica valorarea unor factori cum ar fi armonia spatiului, creativitatea si integrarea in atmosfera si mediu. Trei concepte necesare pentru ca decorarea sa rezulte atractiva estetic.

De la primele schite pana la proiectul detaliat si punerea lui in practica, designul unei zone termale este rezultatul unui proces minutios. Atunci cand incepem crearea unui spatiu care sa conduca la o experienta extrasenzoriala ne gandim in primul rand cum sa conjugam armonios aspecte ca luminozitatea, muzica, mobilierul , aromele, jocurile de culori etc . In ceea ce priveste un spa nimic excesiv nu isi gaseste locul , tonurile sunt suave, delicate, cu accente contemporane. Inca ma surprinde incarcatura de lucruri si zone fara emotie – exista deja o istorie a esteticii spa scrisa de spatii ca The Peninsula, The Ritz sau Waldorf si, fara a va invita sa deveniti copycats, va invit sa studiati intotdeauna the best –produsele spa elogiate, premiate si titrate care pot crea un fir conductor viabil in creatia unui spatiu nou.
Alegeti echipa care va vorbeste limba: un arhitect , un designer , un consultant spa si un inginer care inteleg foarte bine cele 4 coordonate importante : ambianta , flux , design si decor. Ei vor dezvolta structuri si interioare placute estetic, eficiente din punct de vedere al energiei consumate si sigure in ceea ce priveste mediul. Ei sunt niste vizionari – uitandu-se catre viitor in ceea ce priveste explorarea in culoare, textura si materiale.
 

Va spun cateva secrete in ceea ce priveste alegerea materialelor in spa:

 
·         Umiditatea relativa in zonele umede trebuie mentinuta la 65% HR , asa ca puteti alege orice material potrivit pentru acest procentaj
·         Fenomenul oxidarii se poate preveni protejand adecvat fiecare dintre elementele din zona umeda , cu produse pe baza de rasina sau epoxidice
·         Alegeti materialele luand in considerare functionalitatea, usurinta de a fi curatate , durabilitatea, siguranta , eleganta etc .
·         Lemnul genereaza un ambient cald si se potriveste foarte bine in spa, dar atentie, sunt foarte putine tipuri care se preteaza (este un mediu agresiv cu lemnul), apoi trebuie potentata rezistenta acestuia cu tratamente
·         Robinetele sunt foarte importante in zona umeda – considerati actionarea (manuala sau automatica) si sistemul de deconectare pentru un uz eficient. Mixul se poate face printr-un cartus termostatic. De asemenea , aici se poate face economie prin alegerea unei robineterii potrivite
·         Daca se doreste o atmosfera de curat, amplitudine si o anumita nota grava se va folosi sticla (geam securizat provenind de la un fabricant ce ofera garantii)
·         Intodeauna un spa va avea podele anti –alunecare ( conform standardelor de determinare a alunecarii pe suprafete lustruite si nelustruite)
 

In ceea ce priveste crearea unui spa, se va porni de la definirea conceptului dorit: este vorba de un spa urban, un spa integrat unui hotel, un medispa etc?

 
Ca si consultant voi face intodeauna brainstormingul de creare al conceptului inainte de formarea echipei si inceperea designului. Va spun de ce: o data stabilit conceptul, daca se va lucra cu un anumit brand se poate dori integrarea unor elemente specifice brandului in design, cum sunt de exemplu Givenchy si Guerlain care au puternice elemente vizuale amintind de brand. De asemenea este necesara stabilirea experientelor termale si hydro care vor fi introduse, si fluxul corect. Vreau sa stabilesc exact ce imi ofera spatiul  (daca este un spatiu pre-creat imi ofera mai mult challenge , dar cu atat mai mult voi dori sa il exploatez corect). O data stabilite functiile, se va face listarea tuturor standardelor minime pentru spatii si recomandari pe implicatiile operationale ale schemei de design interior.
 

Exista zone comune si zone prívate iar stabilirea accentelor acestora va da tonul intregului centru.

 
In general, sunt persoane care intr-un moment dat au nevoie sa se activeze, astfel cum altele au nevoie sa se relaxeze. Aceasta polaritate este diferita in fiecare individ. In linii mari, in spatiile comune sau zonele generale se va urmari tonificarea corpului si linistirea mintii si emotiilor, avand in vedere ca nu cautam un tratament specific. In cazul zonelor concrete de tratament se poate merge catre ceva mult mai creativ si individualizat. De exemplu, vortexul de apa genereaza o atractie puternica, un anume magnetism, care se capteaza in ambient , astfel incat , daca este observat mai multa vreme de o persoana, aceasta isi schimba atitudinea, mintea isi schimba frecventa si se experimenteaza o stare de bine.
Exista o suma intreaga de elemente care conditioneaza designul unui spa: iluminarea este un element foarte pretios care determina caracterul spatiului. Lumina si felul in care aceasta ´imbraca´, ´incalzeste´ sau , dimpotriva, ´raceste ´ o incapere este un detaliu important. Va dau cateva exemple – o receptie foarte luminoasa invita la dinamism, este mai tonica si in general , un spatiu mai invitant pentru vanzare, deoarece permite o mai buna comunicare. O receptie iluminata slab, cu lumini indirecte este mai sugestiva in ceea ce priveste idea de relaxare, si ´cocooning´, perceputa ca mult mai putin agresiva. Lumanarile, lampile, iluminarea in tavan, podea si pereti , lumina naturala , toate sunt luate in considerare.
 

Alte elemente sunt: 

  • plantele (elemente de natura trebuie incorporate in spa, mai ales cand se vrea trimiterea catre o anumita tema: marina, montana, eco etc., si aici vorbesc si de pietre, crengi sau trunchiuri de copac);
  • zgomotul (diferentiem intre zgomot pozitiv si zgomot negativ);
  • temperatura;
  • practicalitatea mobilierului;
  • zonele de depozitare;
  • calitatea materialelor;
  • complimentarea meniului de terapii si servicii.
Nu exista reguli fixe in ceea ce priveste combinarea a diferite stiluri. Ce este necesar este o buna doza de bun simt si simt estetic, la fel ca o extrem de buna cunoastere a ceea ce inseamna spa. Se pot crea atmosfere minimaliste, futuriste (vezi La Bulle Kenzo ), moderne, traditionaliste etc …dar fiecare persoana va avea maniera sa de interpretare, si propia-i personalitate care se va proiecta in munca sa. Tendintele actuale trimit catre spatii diafane si ordonate – practic, este o necesítate imperioasa a timpurilor in care traim! Sa te bucuri de frumusete fara informatii in plus compenseaza saturarea din cotidian. As sugera beneficiarilor ca, in materia de decor sa caute mai degraba ultimele aparitii si tehnologii ( in ceea ce priveste iluminarea , proiectia de imagini etc . ) decat sa se concentreze pe optiuni decorative basice.
Rezultatul final al ambientizarii va fi atingerea unei estetici vizuale care sa reuseasca sa trezeasca si sa mentina curiozitatea. Creati cu oaspetele vostru in fata!
 
 
SPA D’OR Consulting

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *